Skip to main content

Κυπριακό: Κατατέθηκαν χάρτες, μη ικανοποιημένη η κυπριακή πλευρά

Συνεχίζεται η εξέταση των χαρτών από εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας.

Κατατέθηκαν οι χάρτες για το εδαφικό από τις δύο πλευρές, τουρκοκυπριακή και ελληνοκυπριακή, περίπου στις 21:00 το βράδυ στη Γενεύη. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που έγινε ανταλλαγή χαρτών.

Ωστόσο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει πως ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι ικανοποιητικός.

«Υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε ένα πρώτο σχόλιό του μετά την κατάθεση χαρτών επί του εδαφικού, από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη.

Οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το βράδυ διεξάγονταν τρεις παράλληλες διαπραγματεύσεις:

1. Των ηγετών των δύο κοινοτήτων Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για το Εδαφικό
2. Των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης
3. Εκπροσώπων των δύο πλευρών, σε τρίτο δωμάτιο, για θέματα Ε.Ε.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες για τις συνομιλίες, εφόσον ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2%, δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, καθώς οι δύο πλευρές υποβάλουν χάρτη στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για ποσοστά χαρτών μεταξύ 28,2% και 29,2%.

Νωρίς το απόγευμα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είπε ότι η προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη διάσκεψη θα αρχίσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και, εάν υπάρχει επιτυχία, θα πάει στο ανώτατο επίπεδο. Επιπλέον, όπως εξήγησε, στο τραπέζι της διάσκεψης δεν θα βρεθούν οι χάρτες.

Σύμφωνα με τον κ. Άιντε, οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό είναι «σε καλό δρόμο» καθώς πολλά ζητήματα έχουν επιλυθεί, ωστόσο πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ακόμη δουλειά».

«Έχουμε ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα, τα έχουμε θίξει σχεδόν όλα, έχουμε λύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση κάποιων άλλων ... Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει» ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι» τόνισε επίσης ο κ. Άιντε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι η Διάσκεψη στη Γενεύη «είναι η καλύτερη ευκαιρία» η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού.