Skip to main content

Αποκαλύψεις για Κυπριακό: Θα προκύψει «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία»;

Οι διακοινοτικές συνομιλίες έχουν προχωρήσει κατά πολύ, τόσο ώστε να γίνεται ακόμη λόγος και για την ονομασία του νέου (;) κράτους που δημιουργείται.

Η αποκλειστική ενασχόλησή μας με το αμιγώς εσωτερικό θέμα του Μνημονίου, και τα όσα καταστροφικά προηγήθηκαν και έπονται, μας απομάκρυνε από την ενδελεχή παρακολούθηση των όσων συμβαίνουν στην Κύπρο. Όπου φαίνεται πως οι διακοινοτικές συνομιλίες έχουν προχωρήσει κατά πολύ. Τόσο ώστε να γίνεται ακόμη λόγος και για την ονομασία του νέου (;) κράτους που δημιουργείται.

Όλα αυτά συμφώνως προς πληροφορίες της Χουριέτ, οι οποίες στηρίζονται στην συζήτηση του Προέδρου του ψευδοκράτους των Κατεχομένων κ. Μουσταφά Ακιντζί με Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι πήγαν στα Κατεχόμενα προσκεκλημένοι για τους εορτασμούς της επετείου της εισβολής του Αττίλα.  

Παρεπιμπόντως, ο παρευρισκόμενος στα Κατεχόμενα για τον ίδιο λόγο κ. Ερντογάν, άφησε έμμεση απειλή και περί άλλης «ειρηνευτικής επιχείρησης», όπως αποκάλεσε την εισβολή, λέγοντας ότι ελπίζει να μη χρειαστεί να επαναληφτεί.

Ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνως προς την Χουριέτ, αλλά και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) προέβη σε πολλές αποκαλύψεις, που θα δημιουργήσουν οπωσδήποτε θέμα μεταξύ των Ελληνοκυπρίων. Δήλωσε, ότι στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από τον Μάιο συζητούν όλα τα θέματα, εκτός από τις εγγυήσεις (τις Εγγυήτριες Δυνάμεις δηλαδή, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία) και την κατανομή εδαφών. Αυτά αφέθηκαν να συζητηθούν τελευταία.

Ο κ. Ακιντζί φάνηκε αισιόδοξος, εκ του γεγονότος ότι ο ταχύς ρυθμός με τον οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες, θα οδηγήσουν σε λύση (;) σε μερικούς μήνες. Οι Αμερικανοβρετανοί βιάζονται, και οι Τούρκοι κερδίζουν. Κατά τον Τουρκοκύπριο πολιτικό η ομόσπονδη Κύπρος θα αποτελείται από δυο πολιτείες, την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή και θα υπάρξουν και εσωτερικές υπηκοότητες για την κάθε πολιτεία. Θα υπάρχει άνω και κάτω βουλή της ομοσπονδίας. Οι Ε/κ και Τ/κ θα μπορούν να μένουν σε όποια περιοχή θέλουν.

Σχετικά με το νέο κράτος, στο δημοσίευμα, αναφέρονται πιο αναλυτικά:   

Την ομοσπονδία θα την αποτελέσουν το ε/κ και το «τ/κ» κρατίδιο. Καθένα από τα δύο ιδρυτικά κρατίδια θα χορηγεί τη δική του ιθαγένεια. ( Ο κ. Αναστασιάδης έχει αποδεχθεί τα «δύο ισότιμα συνιστώντα μέρη»). Οι «τ/κ» και «ε/κ» θα εγκατασταθούν στις περιοχές της επιλογής τους

Οι «ε/κ» που θα εγκατασταθούν στο «τ/κ» κρατίδιο ή, αντιστρόφως, οι «τ/κ» που θα εγκατασταθούν στο «ε/κ» κρατίδιο, θα διατηρήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές, καθώς και τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δε θα ισχύει το ίδιο, ωστόσο, όσον αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές. Το νέο ομοσπονδιακό κράτος θα έχει δύο Κοινοβούλια - την Άνω και την Κάτω Βουλή

Ο περιορισμός όμως που συζητήθηκε, προκειμένου να μην ανατρέψουν οι «ε/κ» που διαθέτουν την πληθυσμιακή πλειοψηφία, τη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα, αντιτίθεται στους κανονισμούς της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η συμφωνία για να αναγνωριστεί, και για να μην παραβιαστεί με τις ατομικές προσφυγές στα δικαστήρια της ΕΕ., θα πρέπει να περάσει από την κοινοβουλευτική έγκριση όλωντων κρατών μελών και θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το «πρωτογενές δίκαιο» της ΕΕ.   

Η ομοσπονδιακή αστυνομική δύναμη, μεταξύ «ε/κ» και «τ/κ» θα κατανεμηθεί είτε 50% - 50%, είτε 40% («τ/κ») - 60% («ε/κ»)

Συζητείται αν θα υπάρξει εθνικός στρατός. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μη συσταθεί Στρατός.

Ενόσω συνεχίζονται οι συνομιλίες σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μη γίνουν περαιτέρω έρευνες (για αέριο). 

Δε συζητήθηκε ακόμα το θέμα των ημερών που θα κηρυχθούν ως «εθνικές» ημέρες του ομοσπονδιακού κράτους.

Να σημειώσω πως ήδη είχα αναφερθεί στην αδικαιολόγητη παύση των ερευνών που επέλεξε ο κ. Αναστασιάδης, η οποία συμφώνως προς τα ανωτέρω ήταν αποτέλεσμα των συνομιλιών με τους Τούρκους. Το φυσικό αέριο θα αποτελεί περιουσία και των δύο κοινοτήτων, μόλις ανακηρυχθεί η Ομοσπονδία «κατ’ ίσα μέρη», όπως υπέγραψε ο μοιραίος για το Κυπριακό κ. Αναστασιάδης, τον Φεβρουάριο του 2014.

Ο Μακεδών