Skip to main content

Κύπρος: Πρόστιμα σε όσους έριξαν την χώρα στα ...βράχια

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν λόγω μη επάρκειας των προβλέψεων για απομείωση των χορηγήσεων στην ετήσια οικονομική έκθεση της Τράπεζας Κύπρου.

Στην Κύπρο αργούν, αλλά δεν ξεχνούν. Και τι έκαναν; Επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 595.000 ευρώ σε πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου και στον πρώην Ανώτερο Γενικό Διευθυντή της γιατί δεν είχαν πάρει τα μέτρα τους και οδήγησαν την τράπεζα στο γνωστό bail in. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά.

Σύμφωνα με την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα πρόστιμα επιβλήθηκαν λόγω μη επάρκειας των προβλέψεων για απομείωση των χορηγήσεων στην ετήσια οικονομική έκθεση της Εταιρείας για το έτος που έληξε το 31.12.2011. Δηλαδή για τη χρονιά που όπως εκτιμούν οι αρμόδιες αρχές στο νησί, ξεκίνησε το πολύ μεγάλο κακό, για το τοπικό τραπεζικό σύστημα, που οδήγησε κατόπιν στην πολύ μεγάλη περιπέτεια του bail in, στο κούρεμα των καταθέσεων και στον ελέγχο στη διακίνηση των κεφαλαίων.

Για την ιστορία και όχι μόνο, να σημειωθεί εδώ ότι το ύψος του προστίμου, ανά φυσικό πρόσωπο, επιβλήθηκε με βάση την φορολογική του δήλωση! Δηλαδή, εξετάσθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία και κλήθηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο τους για το γεγονός – ουσιαστικά – ότι δεν επέδειξαν την προσοχή που έπρεπε να έχουν επιδείξει, κατά την τέλεση των καθηκόντων τους. Και κάπως έτσι αποκατέστησαν εν μέρει την τάξη.