Skip to main content

Κύπρος: «Βουλευτικές εκλογές» αύριο στα Κατεχόμενα

Στην εκλογική διαδικασία μετέχουν οκτώ κόμματα και εννέα ανεξάρτητοι - Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά την προσεχή Δευτέρα

Περίπου 190.000 εκλογείς στα κατεχόμενα προσέρχονται αύριο, 7 Ιανουαρίου, στις κάλπες για να αναδείξουν νέα «Βουλή».

Στην εκλογική διαδικασία μετέχουν οκτώ κόμματα και εννέα ανεξάρτητοι. Οι έδρες στην «Βουλή» είναι 50. Τα οκτώ κόμματα, που διεκδικούν τις 50 έδρες της «Βουλής» είναι: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), Δημοκρατικό Κόμμα (DP), Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης - Νέες Δυνάμεις (ΤΚΡ-YG) (σε συνεργασία με το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος - BKP), Κόμμα του Λαού (HP) Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) και Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP). Τα τέσσερα πρώτα εκπροσωπούνταν στην απελθούσα «Βουλή».

Αν και ο αριθμός των ψηφοφόρων δεν είναι μεγάλος, τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα. Και αυτό, σύμφωνα με την «έφορο εκλογών», Ναρίμ Φερντί Σεφίκ, γιατί οι «εκλογές» θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με το νέο «εκλογικό σύστημα» και οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 379. Βάσει του «συντάγματος» βουλευτικές «εκλογές» στα κατεχόμενα διεξάγονται κάθε πενταετία. Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Στα κατεχόμενα ισχύει ως εκλογικό μέτρο το 5%, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το 10% που ισχύει στην Τουρκία.