Skip to main content

Κυρίζογλου σε Κονιόρδου: Να συνεχιστεί η ανασκαφή στην Αμφίπολη

Με επιστολή του, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ ζητά την ένταξη της ανασκαφής της Αμφίπολης στην πρώτη γραμμή των άμεσων προτεραιοτήτων του υπ. Πολιτισμού.

Επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, με θέμα τη συνέχιση της ανασκαφής και της ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης, απέστειλε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο κ. Κυρίζογλου ζητά την ένταξη της ανασκαφής της Αμφίπολης, στην πρώτη γραμμή των άμεσων προτεραιοτήτων του Υπουργείου.

Όπως αναφέρει, ο χώρος στον τύμβο «Καστά», «διαπρυσίως βοά για την οικουμενική ακτινοβολία του περιεχομένου του και εναγωνίως καλεί για την προστασία και την ανάδειξή του».

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Κυρίζογλου:

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

εκφράζοντας, πριν από περίπου ένα χρόνο τα εγκάρδια συγχαρητήριά μας, για την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων σας, είχαμε διατυπώσει το αίτημα και την παράκληση να εντάξετε στο στερέωμα των επιτυχιών της υπουργικής θητείας σας την ανάδειξη του μοναδικού μνημείου της Αμφίπολης, με την υποστήριξη και ενίσχυση της ανασκαφής στον τύμβο «Καστά».  

Το αρχαιολογικό, και ευρύτερα επιστημονικό, ενδιαφέρον για την συνέχιση της ανασκαφής, και των αποκαλύψεων που αυτή επιφυλάσσει, είναι αυτονόητο.  

Η δε προστιθέμενη αξία της ανάδειξης αυτού του μνημείου είναι απολύτως βέβαιο πως θα υπερβεί κάθε προσδοκία.  

Γι' αυτό και με σκεπτικισμό, αλλά και (ως ένα σημείο) απογοήτευση, παρακολουθούμε, το τελευταίο διάστημα, την πυκνή και ζωηρή συζήτηση (έως και τις αντεγκλήσεις) για τον αρχαιολογικό χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού:  όχι επειδή δεν αξίζει να αφιερωθεί χρόνος (και διαδικασίες, και πιστώσεις…) για την αναγνώριση και οριοθέτηση ενός αρχαιολογικού χώρου και για την εξασφάλιση της μελλοντικής ανεύρεσης τεκμηρίων, αλλά επειδή, απ’ ό,τι φαίνεται (και απ’ ό,τι μέχρι σήμερα βιώνουμε), ούτε υποπολλαπλάσιο αυτού του χρόνου δεν έχει αφιερωθεί για να στραφεί η προσοχή και το ενδιαφέρον των ιθυνόντων του Κεντρικού Κράτους προς ένα ήδη υπάρχοντα και έμφορτο ευρημάτων χώρο· ένα χώρο, στον τύμβο «Καστά», που διαπρυσίως βοά για την οικουμενική ακτινοβολία του περιεχομένου του και εναγωνίως καλεί για την προστασία και την ανάδειξή του.  

Η ένταξη της ανασκαφής της Αμφίπολης, Κυρία Υπουργέ, στην πρώτη γραμμή των άμεσων προτεραιοτήτων του Υπουργείου σας θα έχει (αντίστοιχα άμεσες) ευεργετικές συνέπειες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, - γι αυτό και παρακαλούμε θερμά, αυτή τη φορά να εισακουστεί το αίτημά μας.  

Σας ευχαριστούμε

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ
Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης