Skip to main content

Οι τρεις λύσεις που προκρίνονται για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Σύσκεψη για να αρθούν τα κενά του νόμου Σκουρλέτη και να συνεχιστεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ.

Τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ προσπαθεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει με το ζήτημα αντισυνταγματικότητας απόσχισης του διαχειριστή από τη ΔΕΗ που έθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα για να αρθούν τα κενά του νόμου Σκουρλέτη και να συνεχιστεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ.

Οι διαβουλεύσεις γίνονται με επίκεντρο την αναζήτηση τρόπων για να αρθούν τα εμπόδια συνταγματικότητας, ενώ οι τρεις λύσεις που προκρίνονται είναι οι εξής:

1. Εκχώρηση προς τις τράπεζες, συμβάσεων της ΔΕΗ που θα δημιουργήσουν μελλοντικές χρηματορροές

2. Μεταφορά δανείων της ΔΕΗ στο SPV του ΑΔΜΗΕ

3. Η γρήγορη αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς την ΔΕΗ, ώστε με τη σειρά της η εταιρεία να προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων της προς τις τράπεζες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας: «Κατόπιν εποικοδομητικής συζήτησης συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες μετά την απαραίτητη τεχνική και νομική επεξεργασία τους  διασφαλίζουν πλήρως την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ εντός του πλαισίου της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης».