Skip to main content

ΚΚΕ: Να ακυρωθεί η συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ - Lamda Development για το Ελληνικό

Κάλεσμα προς τον κόσμο απευθύνει το ΚΚΕ ώστε να παλέψει ούτως ώστε το Ελληνικό να αξιοποιηθεί προς όφελος της νεολαίας με αποκλειστικά δωρεάν χρήση.

Ανακοίνωση-κάλεσμα προς τον λαό απευθύνει με ανακοίνωση της η Τομεακή Οργάνωση Νοτίων Συνοικιών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, ώστε να παλέψει για:

-Να ακυρωθεί τώρα η συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ-Lamda Development για το Ελληνικό. Να παραμείνει όλος ο χώρος του Ελληνικού (παραλία, αεροδρόμιο, πρώην αμερικανική βάση) δημόσια περιουσία και το Δημόσιο να αναλάβει την κατασκευή, τη διαχείριση, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης μητροπολιτικού πάρκου ανοιχτό για τον λαό, με όλες τις απαιτούμενες υποδομές για να το απολαμβάνουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες από όλη την Αττική.

-Να ενταχθούν στο πάρκο όλες οι υπάρχουσες αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Ολυμπιακό Κέντρο Ναυσιπλοΐας, κανόε-καγιάκ, γήπεδα κ.ά.), τα κτίρια των πρώην αεροσταθμών και της πρώην αμερικάνικης βάσης, καθώς και τα υπόστεγα, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας, με αποκλειστικά ελεύθερη και δωρεάν χρήση, με εύκολη πρόσβαση από όλη την Αττική, με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες, για την ανάπτυξη ενός γνήσιου λαϊκού αθλητισμού και την εξυπηρέτηση των πολιτιστικών αναγκών τους.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, προχώρησε στο «μνημόνιο συναντίληψης» μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της «Lamda Development» (Όμιλος Λάτση), δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση του «φιλέτου» στο Ελληνικό, την οποία δεν παρέλειψαν να χαιρετίσουν και όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, με πρωτοστάτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης και των υπολοίπων όμορων περιοχών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΚΚΕ τονίζει πως προτεραιότητα των έργων θα είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των μεγαλοεπιχειρηματιών, επισημαίνει πως για τις όποιες θέσεις εργασίας «η εργοδοσία θα χρηματοδοτηθεί αδρά από τα διάφορα προγράμματα, ενώ αυτές οι θέσεις θα είναι με μισθούς πείνας, χωρίς συλλογικές συμβάσεις με ελάχιστα δικαιώματα» και προσθέτει ότι «τα επενδυτικά σχέδια δεν έχουν καμία σχέση με το μητροπολιτικό πάρκο-ανοιχτό για τον λαό, όπως έλεγαν μ' ένα στόμα Τσίπρας, Δούρου και διάφοροι τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015».

Σε ό,τι αφορά τους χώρους πρασίνου που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθούν, σημειώνει πως αυτοί «θα ανήκουν στην εταιρεία ανάδοχο, η οποία και θα διαμορφώνει τους όρους χρήσης τους, θα καθορίζει το αν και τι θα είναι ανοιχτό στον λαό, αλλά και τι θα είναι ανοιχτό με το ανάλογο χρηματικό τίμημα, γεγονός που θα αποκλείσει μεγάλη μερίδα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Το ΚΚΕ εγκαλεί για «περισσή υποκρισία» και «ενεργό συμμετοχή στην κοροϊδία του λαού» τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι «τίποτα δεν τελείωσε ακόμα... ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο πράσινο».

«Είναι πρόκληση να μας καλούν σήμερα σε κοινό αγώνα όλοι αυτοί οι τοπικοί παράγοντες, που μέχρι χθες φωτογραφίζονταν σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα «Το Ελληνικό δεν πωλείται», το οποίο άλλαξαν στη συνέχεια στο σύνθημα «Όχι στο πλιάτσικο-Ναι στην αξιοποίηση» και που συμμετείχαν στην Ελληνικό ΑΕ, εταιρεία που ιδρύθηκε με στόχο τη διευκόλυνση της παραχώρησης σε ιδιωτικούς ομίλους» υπογραμμίζει, υπενθυμίζοντας ενέργειες όπως «Το Ελληνικό δεν πωλείται» (πανό της διοίκησης του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης με δήμαρχο τον Χρήστο Κορτζίδη, το 2012 και σύνθημα σε εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ, το 2014) και το «Για μας το Ελληνικό δεν είναι ένα πρότζεκτ, αλλά κατάθεση ψυχής» (Τσίπρας σε εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ, 2014)».

Το ΚΚΕ αναφέρει την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του «τι σημαίνει ανάπτυξη στον καπιταλισμό και «δίκαιη διανομή», προσθέτοντας ότι «είναι δίκαιη μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες». Επισημαίνει ότι «τους μεγαλοεπιχειρηματίες έχει κατά νου η κυβέρνηση με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, με τον οποίο προβλέπει προκλητικές φοροαπαλλαγές και άμεσες επιδοτήσεις (μέχρι και 20 εκατ. ευρώ) σε μεγάλες επιχειρήσεις, ακριβώς όπως αυτές που θα δραστηριοποιηθούν στο Ελληνικό», ενώ από την άλλη εφαρμόζει πολιτική «φοροαφαίμαξης για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους», κλιμακώνοντας, ταυτόχρονα, την αντεργατική επίθεση με τη διατήρηση εν ισχύ όλων των αντεργατικών νόμων από το 2010, με την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων, τον νέο συνδικαλιστικό νόμο.

«Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι παραγωγικές υποδομές και οι φυσικοί πόροι της περιοχής και γενικότερα της χώρας δίνουν τη δυνατότητα ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που θα υπηρετεί το λαό χωρίς μονοπώλια, χωρίς συμμετοχή σε συμμαχίες καπιταλιστών, τύπου ΕΕ. Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να οργανώσει την αντεπίθεσή του και να προτάξει τις δικές του ανάγκες. Να χαράξει με την πάλη του την προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου οι δημόσιοι χώροι, οι υποδομές, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία και θα αξιοποιούνται από την εργατική-λαϊκή εξουσία, με στόχο την κάλυψη των διευρυμένων λαϊκών αναγκών» καταλήγει η ανακοίνωση της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.