Skip to main content

Έκθεση Κομισιόν: Δεδομένες οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι μέσω της εποπτείας θα διασφαλίσει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα πεδία που περιείχε το ESM.

Δεδομένες είναι οι νέες περικοπές συντάξεων αλλά και η μείωση του αφορολόγητου, σύμφωνα με την Έκθεσης Συμμόρφωσης που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Στο κείμενο είναι σαφές ότι το πακέτο πρόσθετων μέτρων που θα εφαρμοστούν την περίοδο 2019-2020 θα περιλάμβάνει περικοπή συντάξεων αξίας 1% του ΑΕΠ και αντίστοιχης αξίας περικοπές στο αφορολόγητο.

Σύμφωνα με το capital.gr, οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM έχουν εκπληρωθεί, ωστόσο καταγράφονται μια σειρά από κινδύνους που συνεχίζουν να υφίστανται, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι πρέπει να επεκτείνει και να διασφαλίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσω μιας "Ενισχυμένης Εποπτείας".

Η Επιτροπή αναφέρει ότι μέσω αυτής της εποπτείας θα υπάρξει ένα ισχυρό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα πεδία πολιτικής, που περιείχε το πρόγραμμα του ESM.

Γίνεται σαφής αναφορά στην πλήρη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οικοδομώντας πάνω στις μεταρρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου.

Στην ίδια έκθεση η Κομισιόν αναφέρει ότι έχουν εκπληρωθεί και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και αυτό ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση ενός πακέτου δόσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες για το χρέος, αλλά και θα βοηθήσουν στην δημιουργία ενός "μαξιλαριού" διαθεσίμων (ωστόσο, εν αντίθεση με άλλες φορές, δεν εξειδικεύει τις προθέσεις για το ύψος της δόσης). Στην έκθεση επίσης δεν υπάρχει αναφορά, ως είθισται, ούτε για τα σενάρια βιωσιμότητας του χρέους.

Καταγράφεται στο αναπτυξιακό πεδίο, συνολική απώλεια ίση με το 26% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος κατά 1,9% και κατά 2,3% την επόμενη διετία, αλλά και επιβράδυνση εν συνεχεία της ανάπτυξης στο 1,8% το 2022.

Γίνεται αναφορά σε μια σειρά από κινδύνους αναφορικά με την πρόβλεψη, που συνδέονται, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, με την χρηματοδότηση των επενδύσεων, αλλά και με πολιτικές εξελίξεις. Η Κομισιόν περιγράφει την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόσθετες παροχές, αν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά παράλληλα καταγράφει και μια σειρά από αβεβαιότητες. Αυτές συνδέονται με πιθανή αδυναμία συγκράτησης των δαπανών, ανατροπή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά μένει να εφαρμοστούν από το 2019 και πιθανή απώλειες εσόδων στην φορολογία των ακινήτων.

Ειδική μνεία γίνεται στην επικινδυνότητα πιθανών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες θα προκαλέσουν δημοσιονομική δαπάνη και θα πρέπει όπως φαίνεται να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση στον σχεδιασμό που κάνει για τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τα αντίμετρα, επισημαίνει ότι αναλόγως με την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου θα τεθούν και αυτά σε εφαρμογή. Αναφέρει μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν ως προαπαιτούμενο για την τέταρτη αξιολόγηση ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της δευτερογενούς νομοθεσίας, η οποία συνδέεται με τα μέτρα του 2019, δηλαδή με τη μείωση των συντάξεων.