Skip to main content

Κλείδωσε η ημερομηνία λήξης της τρίτης αξιολόγησης

Την ημερομηνία αυτή όρισαν Μοσκοβισί και Τσακαλώτος ως στόχο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Τέσσερις Δεκεμβρίου. Την ημερομηνία αυτή όρισαν Μοσκοβισί και Τσακαλώτος ως στόχο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Για εκείνη την μέρα έχει προγραμματισθεί Eurogroup, στις Βρυξέλλες και γι' αυτό κρίνουν ότι πρόκειται για ένα χρονικό ορόσημο που θα εξυπηρετούσε από πολλές απόψεις. Εκτός βεβαίως σοβαρού απροόπτου, που έχει να κάνει κυρίως με καθυστερήσεις στη διαδικασία από ελληνικής πλευράς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ημερομηνία «κλείδωσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των δύο, αλλά συμφωνήθηκε «να μην βγει προς τα έξω», ώστε να μην εκτεθεί η ελληνική πλευρά, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος. Οι αγορές, αυτόν τον καιρό, δείχνουν μια μεγάλη ευαισθησία, γεγονός που αποτυπώνεται στην πορεία του Γενικού Δείκτη και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να μπουν σε νέα δοκιμασία. Αλλωστε, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, όλοι είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα από εδώ και στο εξής. Πρόκειται για έναν κρίσιμο παράγοντα, που αυτή τη στιγμή είναι αστάθμητος, αλλά που από τη στάση του θα κριθούν πολλά.

Κοινή είναι η αίσθηση αυτή τη στιγμή ότι η εικόνα αναφορικά με αυτό το θέμα θα ξεκαθαρίσει προς τα μέσα Νοεμβρίου, όταν υπολογίζεται ότι θα έχει σχηματισθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα είναι συνασπισμού. Συνεπώς, μπορεί οι εκλογές στη Γερμανία να γίνουν τέλη αυτού του μήνα, όμως, θα πάρει καιρό (και πολλές συζητήσεις) για να καταλήξουν τα ενδιαφερόμενα μέρη σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό του επόμενου υπουργικού συμβουλίου. Μέχρι τότε, όλοι θα περιμένουν.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πάντως ότι το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις. Απ' αυτό το πεδίο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συγκεντρώσει  5,4 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο του 2018. Δύσκολο...

Τα άλλα αγκάθια; Εντοπίζονται στους τομείς του εργασιακού, του δημοσίου, των επιδομάτων, αλλά και δύσκολων ζητημάτων όπως αυτό που αφορά στον κ. Γεωργίου και για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, που έχουν καταδικαστεί επειδή έκαναν την ...δουλειά τους.