Skip to main content

Κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας βλέπει ο Κουτσούμπας

Το τελευταίο διάστημα έχει οξυνθεί η κατάσταση και μάλλον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, για να έχουμε σοβαρότερα επεισόδια, τόνισε.

Για «απαράδεκτο εφησυχασμό» του ελληνικού λαού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», ερωτηθείς για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σημείωσε ότι «κατά την άποψη του ΚΚΕ πρόκειται για κλιμάκωση. Και πρόκειται για κλιμάκωση και στη Θράκη. Σε έδαφος, δηλαδή, που βάζει εν δυνάμει σε εμπλοκή και το Στρατό Ξηράς, αφού πρώτα βέβαια η Τουρκία είχε κάνει όλες τις αμφισβητήσεις, τις διεκδικήσεις και τις παραβιάσεις και του εναέριου χώρου, πριν και του θαλάσσιου χώρου, όλο το Ανατολικό Αιγαίο».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η Τουρκία «πάει φιρί-φιρί να δημιουργήσει επεισόδιο για να πάει σε μοιρασιά μετά», είπε ότι «δεν είναι καινούριο, απλά το τελευταίο διάστημα και με τη δυνατότητα που της έδωσε η ελληνική κυβέρνηση με το να προσκαλέσει τον Ερντογάν εδώ στην Ελλάδα και να αναβαπτίσει τις τούρκικες διεκδικήσεις μέσα σε ελληνικό έδαφος, έχει οξυνθεί η κατάσταση και μάλλον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, για να έχουμε σοβαρότερα επεισόδια, θερμά επεισόδια».

Ως προς το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι απ' ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε συμφωνία με τη γειτονική δημοκρατία».

«Εμείς θεωρούμε ότι δεν αποτελεί λύση αυτό, με όλα όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής, με όσα μας ενημέρωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και με αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κυρίως από την πλευρά των Σκοπίων, με τις δηλώσεις Ζάεφ και των υπολοίπων» είπε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θέτει ως βασική προϋπόθεση και πρώτη εγγύηση που πρέπει να παρασχεθεί, όχι το όνομα, αλλά την εξάλειψη των αλυτρωτισμών, των εθνικισμών και των διεκδικήσεων.

«Όλα αυτά που λέμε, δηλαδή κατοχύρωση του απαραβίαστου των συνόρων και όλα αυτά τα ζητήματα, που υπάρχουν όμως μέσα στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. 'Αρα προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα και να υπάρξει δέσμευση, το Σύνταγμα της γειτονικής δημοκρατίας, πριν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία, είτε για το όνομα ή μια συνολικότερη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες» πρόσθεσε.

Επισήμανε, ακόμα, ότι θέση του ΚΚΕ είναι πως δεν πρέπει ποτέ να διευκολυνθεί η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, «όχι μόνο επειδή δεν έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα, αλλά και από θέσεις αρχής».

«Εμείς δεν ψηφίσαμε να μπει και η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες, λέμε να φύγουμε, θα ψηφίσουμε τώρα να μπει η ΠΓΔΜ με όλα αυτά τα υπαρκτά και ανοικτά προβλήματα;» ανέφερε χαρακτηριστικά.