Skip to main content

Κλείνουν αύριο τα Τέμπη - Οι εξελίξεις στα άλλα μέτωπα των αγροτών

Κλείνουν αύριο για δύο ώρες τα Τέμπη όπως αποφασίσαν οι αγρότες σε σύσκεψή τους. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα

Δυναμώνουν μέρα με τη μέρα τα μπλόκα των αγροτών, ενώ αύριο η Ελλάδα κόβεται στα δύο και συγκεκριμένα στα Τέμπτη από τις 12.00 μέχρι και τις 2.00 μμ.

Στη Βόρεια Ελλάδα τα μπλόκα γίνονται καθημερινά μεγαλύτερα, καθώς αυξάνονται οι αγρότες που μεταφέρουν σε κομβικά σημεία τα τρακτέρ τους. Κλειστά για περίπου δύο ώρες έμειναν το μεσημέρι τα διόδια των Μαλγάρων από αγρότες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στηθεί από αγρότες και κτηνοτρόφους από την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Χαλκιδική και το μπλόκο στα πράσινα φανάρια.

Υπό κατάληψη βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων με περίπου 700 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα και υπάρχει σκέψη «να γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί και των παρακαμπτηρίων οδών, αλλά από αύριο». Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί, αριθμεί περισσότερα από 1300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Συμβολικός αποκλεισμός των Τεμπών – Σε θέση μάχης στη Νίκαια

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν σήμερα, και μετά από πρόταση της 15μελούς Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου, αύριο από τις 12.00 μέχρι και τις 2.00 μμ οι αγρότες χωρίς τρακτέρ και οχήματα, θα αποκλείσουν ατα Τέμπη, το οδόστρωμα οπότε και αναμένεται διακοπή της κυκλοφορίας επί της ΠΑΘΕ. Η αυριανή κίνηση θεωρείται ως «προειδοποιητική» στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο γενικό προσκλητήριο προς όλα τα μπλόκα που έχει απευθύνει για το Σάββατο το μεσημέρι το μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Προσέρχονται σταδιακά τα τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ ήδη επιτόπου βρίσκονται μηχανήματα από την περιοχή της Λάρισας. Καθ' οδόν είναι ο κύριος όγκος των τρακτέρ προερχόμενος από την Καρδίτσα.

Eκατοντάδες τρακτέρ από τον Αλμυρό και το Βελεστίνο -πάνω από 600 όπως υπολογίζουν οι διοργανωτές- έχουν λάβει θέση στις Μικροθήβες, δημιουργώντας και στον συγκεκριμένο κομβικό σημείο της ΠΑΘΕ ένα ισχυρό μπλόκο. Το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί και περαιτέρω με 300 περίπου γεωργικούς ελκυστήρες προερχόμενους από τα Φάρσαλα.

Οι κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Περισσότερα από 30 τρακτέρ, έχουν «κατασκηνώσει» έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, όπου κατέληξε πορεία διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι επέδωσαν το ψήφισμά τους στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη. Συνεδριάζουν απόψε στις 19.00, με στόχο να λάβουν οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι και αν τελικά θα στήσουν μπλόκα και πού ακριβώς.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος».  

Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τρακτέρ στην Ορεστιάδα του Έβρου και στη Χρυσούπολη Καβάλας, στα Κοκκινόγεια και στο Νευροκόπι Δράμας.

Οι αγρότες της Φθιώτιδας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στο κόμβο της Ανθήλης και εκείνοι της Βοιωτίας στη Θήβα και στον περιφερειακό της Λιβαδειάς.

Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου Αργολίδας και του Βλαχιώτη Λακωνίας οι αγρότες της Πελοποννήσου, και από νωρίς το πρωί ενισχύονται με τρακτέρ χωρίς καμπίνα, τα οποία την Τετάρτη δεν μπορούσαν να βγουν στον δρόμο λόγω της βροχόπτωσης.

Στη Λακωνία έχει ξεκινήσει η μετακίνηση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από την περιοχή της Μάνης προς την περιοχή της Λίμνης, λίγο έξω από το χωριό Αιγιές, προκειμένου να στήσουν δεύτερο μπλόκο, επί της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου.

Δυναμικές κινητοποιήσεις, στην Πρέβεζα, προαναγγέλλει με σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Στις 11 το πρωί της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και αλιείς.