Skip to main content

Δύο γραμμές στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τον «Κλεισθένη»

Μετά από μια πολύωρη συζήτηση, που διήρκησε πάνω από πέντε ώρες, αποφασίστηκε να κατατεθούν δύο ψηφίσματα στη συνεδρίαση ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

Με δύο γραμμές – ψηφίσματα κατεβαίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στη γενική συνέλευση και κοινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή επί του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.

Μετά από μια πολύωρη συζήτηση, που διήρκησε πάνω από πέντε ώρες, αποφασίστηκε να κατατεθούν δύο ψηφίσματα, τα οποία ψήφισαν αντίστοιχα 17 άτομα. Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει κανένα από τα δύο ψηφίσματα.  

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να ακολουθήσει ο δήμος τα κομματικά παιχνίδια της ΚΕΔΕ. «Ο δήμος δεν πρέπει να εμπλακεί σε κομματικά παιχνίδια. Η ΚΕΔΕ είναι κομματικό όργανο και πως παίζει κομματικά παιχνίδια», ανέφερε σε έντονο τόνο ο κ. Μπουτάρης.

Συγκεκριμένα η μια πρόταση αναφέρει ότι δεν αποδέχεται τον «Κλεισθένη» ως προσχέδιο νόμου, ζητά δίμηνη διαβούλευση από μηδενική βάση και συγκροτεί διαπαραταξιακή επιτροπή για τη συμμετοχή στο διάλογο. Η πρόταση αυτή κατετέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της Πρωτοβουλίας Χρήστο Παπαστεργίου.

Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από τον αντιδήμαρχο Κοινωνίας των Πολιτών Νίκο Φωτίου, με την οποία ζητείται διαβούλευση επί διμήνου πάνω στο νομοσχέδιο, ενημέρωση των πολιτών, κατάθεση προτάσεων από τα θεσμικά όργανα και συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής.  

Κατά την αρχική του τοποθέτηση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης καταδίκασε τον «Κλεισθένη», σημειώνοντας πως δεν προβλέπει ουσιαστική μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου έκανε λόγο για σαφέστατη καταδίκη του «Κλεισθένη» και για δήθεν αλλαγή και μεταρρύθμιση. Ο κ. Μπουτάρης αναγνώρισε ότι έχει και καλά πράγματα μέσα το νομοσχέδιο, όπως η αλλαγή χρηματοδότησης των ΚΑΠ, για τη μητροπολιτική διοίκηση και τις θεσμικές ρυθμίσεις για τις κοινότητες.

«Υπάρχουν και καλά πράγματα αλλά είναι λίγα. Καταδικάζουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί ουσιαστικά δεν είναι μεταρρύθμιση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε, «λείπει η αυτοδυναμία, οικονομική και η αυτοδιοικητική αυτοτέλεια».

Πρότεινε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ή να σπάσει στα δύο και να περάσει μεταρρύθμιση. Ο κ. Μπουτάρης ζήτησε επίσης να δοθεί εύλογη παράταση για να περάσουν ορισμένες ουσιαστικές παρατηρήσεις.

Για διπλή αστοχία μίλησε ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών Νίκος Φωτίου, ζητώντας να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο το θέμα του εκλογικού συστήματος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση  για τακτικισμούς και για μονομερείς ενέργειες.

Για «πλήρη αποσύνθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στην περίπτωση που εφαρμοστεί ο «Κλεισθένης 1» από την κυβέρνηση, έκανε λόγο, ο επικεφαλής των «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης, προτείνοντας «να επιστραφεί το κείμενο επιεικώς απαράδεκτο».

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, «με τον “Κλεισθένη” πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προώθηση συνεργασιών, αλλά το να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών».

Αναφερόμενος στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον κατηγόρησε ότι «κάνει πλάτες στην κυβέρνηση». «Στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, τοποθετείται με την τακτική του “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”. Αθόρυβος και άφαντος στα σοβαρά, πρώτος στο νταβαντούρι. Στα σοβαρά συμπεριφέρεται σα δήμαρχος της Κάτω Ραχούλας και στα ασήμαντα σα δήμαρχος Νέας Υόρκης. Βέβαια, έχει πει ότι είναι με το γκουβέρνο. Μας το έχει πει κατάμουτρα και εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατά συνέπεια σε όλους τους Θεσσαλονικείς». Και πρόσθεσε:

«Το ότι ο κ. δήμαρχος έχει αποφασίσει ότι θα είναι με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς που πραγματικά νοιαζόμαστε για την Αυτοδιοίκηση δεν θα στηλιτεύσουμε την αναιμική του παρουσία στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Αυτοδιοίκησης. Γιατί ο κ. Μπουτάρης μπορεί μετά τον Οκτώβριο του 2019 να είναι συνταξιούχος δήμαρχος και να μην τον ενδιαφέρει τι θα γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- και κατά συνέπεια στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Όμως για μένα και για τους “Εντάξει” ισχύει ακριβώς το αντίθετο»!

Η απλή αναλογική σημαίνει συνεργασία στη φάση συμπτώσεων και συνεργασιών σε ζητήματα της πόλης, υποστήριξε η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης».

Όπως είπε, η απλή αναλογική θα φέρει συναινέσεις σημειώνοντας πως αυτές πρέπει να υπάρξουν. «Να προσθέσουμε κι άλλα να προτείνουμε κι άλλα αυτό θα ήταν σοβαρή συζήτηση», σημείωσε.

Υπέρ της απλής αναλογικής από θέση αρχής τάχθηκε η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις «Γειτονιές σε Δράση», σημειώνοντας, ωστόσο, πως η παράταξή της στέκεται κριτικά απέναντι στην δεύτερη Κυριακή.

Για αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Δελής, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, για αύξηση των ανταποδοτικών τελών αλλά και γενικότερα των φορολογικών βαρών.

«Το αίτημα δεν θα πρέπει να είναι μόνο να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου. Θα πρέπει να είναι να αποσυρθεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δρα σαν κακομαθημένο παιδί της μεταπολίτευσης», τόνισε ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη  «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Την εκτίμηση ότι ο «Κλεισθένης», όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει τα πολλά προβλήματα, αλλά αντιθέτως θα οδηγήσει σε ένα «τοπικό χάος», εξέφρασε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Παράλληλα επισήμανε ότι, όπως όλα δείχνουν, με τον «Κλεισθένη» χάνονται ευκαιρίες για σημαντικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.