Skip to main content

Γενέθλια Μπουτάρη σήμερα με πολεμικό κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο

Αντιδράσεις από κορυφαία μέλη της Πρωτοβουλίας για τη σύμβαση υποστήριξης των πληροφοριακών συστημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης μετά όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην πλειοψηφούσα παράταξη.

Μετά τη δημόσια και σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με τον πρώην αντιδήμαρχο και αναπληρωτή δημάρχου Κωνσταντίνο Ζέρβα την περασμένη Παρασκευή, ακολούθησε «κλειστή» σύσκεψη η οποία έγινε το Σάββατο στο γραφείο του κ. Μπουτάρη με αντικείμενο την παράταση της σύμβασης για την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο εορτάζων σήμερα (κλείνει τα 74) Γ. Μπουτάρης καθώς πολλά στελέχη της «Πρωτοβουλίας» διαφωνούσαν με την προτεινόμενη παράταση για μια πενταετία της ισχύουσας σύμβασης, με κίνδυνο το θέμα αυτό να καταψηφιστεί στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.

Οι πρώτες αντιδράσεις είχαν εκδηλωθεί την περασμένη Πέμπτη, στην πρώτη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας μετά την επιστροφή του κ. Μπουτάρη από τις ΗΠΑ. Εκεί ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών Νίκος Φωτίου παρουσίασε την πρόταση της διοίκησης για πενταετή παράταση της σύμβασης για την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων, με κόστος 400.000 ευρώ. Ο κ. Φωτίου εξήγησε ότι η υφιστάμενη σύμβαση, η οποία βρίσκεται σε ισχύ ήδη από το 2011, λήγει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ζήτησαν την παράταση ισχύος της για την επόμενη πενταετία. Τελικώς, έπειτα από τις αντιδράσεις και τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν, κυρίως από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, ο κ. Φωτίου πρότεινε η διάρκεια ανανέωσης της σύμβασης να περιοριστεί στο μισό, δηλαδή στα δυόμισι χρόνια.

Όμως, παρόλα αυτά τα μηνύματα τα οποία συνέχιζαν να καταφθάνουν στο γραφείο του δημάρχου ήταν ότι και αυτή η πρόταση δεν θα περνούσε από το δημοτικό συμβούλιο καθώς, εκτός του κ. Αβραμόπουλου αντιδρούσαν και άλλα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» όπως οι Κωνσταντίνος Ζέρβας, Ανδρέας Κουράκης, Γιώργος Αρβανίτης και Στέλιος Λιακόπουλος. Την πρόταση ήταν βέβαιο πως θα καταψήφιζε και η αντιπολίτευση.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο δήμαρχος αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του το περασμένο Σάββατο. Εκτός από τον ίδιο στη σύσκεψη συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Φωτίου, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θωμάς Ψαρράς και ο νομικός σύμβουλος του δημάρχου Απόστολος Σοφιαλίδης. Σε αυτήν αποφασίστηκε η διάρκεια παράτασης της σύμβασης να περιοριστεί ακόμη περισσότερο, στους έξι ή οκτώ μήνες (από πέντε χρόνια που ήταν αρχικά και εν συνεχεία δυόμιση) και να υπάρξει διαπραγμάτευση για το τίμημα ώστε να πέσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά το τίμημα οι κ. Αβραμόπουλος, Κουράκης, Ζέρβας και Αρβανίτης έχουν ζητήσει να προσληφθεί ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα αξιολογήσει το ισχύον σύστημα μηχανογράφησης και θα διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενσωμάτωση σε αυτό και όλων των νομικών προσώπων του δήμου. Για το τίμημα οι συζητήσεις συνεχίζονται ως και αυτή την ώρα.

Θα δοθεί συνέχεια στην κόντρα;

Εκτός από το ανωτέρω θέμα με την παράταση της σύμβασης για την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων το ενδιαφέρον για το σημερινό δημοτικό συμβούλιο στρέφεται και στο εάν θα δοθεί συνέχεια στην κόντρα των τελευταίων ημερών μεταξύ του κ. Μπουτάρη και του κ. Ζέρβα. Υπενθυμίζεται ότι με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε ευθέως από τον πρώην στενό συνεργάτη του να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος. Αιτία υπήρξαν οι αλλεπάλληλες δημόσιες διαφωνίες προς επιλογές της διοίκησης τις οποίες εξέφραζε το τελευταίο διάστημα ο πρώην αντιδήμαρχος, είτε ανοιχτά στο δημοτικό συμβούλιο είτε με συνεντεύξεις του. Επιπλέον, ο κ. Μπουτάρης πληροφορήθηκε και για το διαπαραταξιακό γεύμα το οποίο διοργανώθηκε όσο εκείνος ήταν στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή του κ. Ζέρβα, του Μάκη Κυριζίδη από τη μείζονα αντιπολίτευση, του Γιώργου Αβαρλή από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, του Σπύρου Βούγια κ.ά.

«Όποιος έχει αντίρρηση με τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, εφόσον φοράει παντελόνια, μπορεί πολύ απλά να παραιτηθεί», διαμήνυσε την Παρασκευή ο κ. Μπουτάρης. Ο δήμαρχος απέδωσε την αντιπολιτευτική στάση του κ. Ζέρβα στη «φιλοδοξία των ανθρώπων που δεν έχει όριο και μερικές φορές τυφλώνει». Μίλησε για «καμαρίλα», υπογραμμίζοντας ότι «αυτοί οι κύριοι που δημιουργούν τα προβλήματα δεν έρχονται στη δημοτική ομάδα να πουν τη θέση τους καθαρά. Μπροστά στην τηλεόραση, στο δημοτικό συμβούλιο, τότε δημιουργούν πρόβλημα».

Η αντίδραση του κ. Ζέρβα ήρθε μέσω facebook και ήταν συγκρατημένη: «Εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης το 2010 και στη συνέχεια το 2014, με στόχο να φανώ χρήσιμος στην πόλη, να υπηρετώ τους πολίτες και να εργάζομαι για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Αυτοί οι στόχοι ήταν πάντοτε η προτεραιότητά μου. Παραμένω σταθερά προσηλωμένος στις αρχές και στις αξίες που υπηρετούν το όραμά μου για την πόλη όπου θέλουμε να ζούμε. Αυτό κλήθηκα να κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Σήμερα και αύριο. Αυτό προσδιορίζει άλλωστε την εντιμότητα και τη συνέπεια, σε λόγους και πράξεις», απάντησε ο πρώην αντιδήμαρχος.

Η συνέχεια στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου...