Skip to main content

Κοινό «υπουργικό συμβούλιο» Ελλάδας - Ισραήλ

Η σύγκληση κοινού υπουργικού συμβουλίου, με σύνθεση ανάλογη του θέματος της διμερούς συνεργασίας, που θα έχει, κατά περίπτωση, επιλεγεί, συμφωνήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλ
Η σύγκληση κοινού υπουργικού συμβουλίου, με σύνθεση ανάλογη του θέματος της διμερούς συνεργασίας, που θα έχει, κατά περίπτωση, επιλεγεί, συμφωνήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Ο κ. Δρούτσας συναντήθηκε σήμερα στην Ιερουσαλήμ με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ , σε κλίμα ιδιαίτερα θετικής προδιάθεσης για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Αναλυτικότερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, τον ομόλογό του Αβ. Λίμπερμαν, τον υπουργό Άμυνας Έ. Μπάρακ, αλλά και την αρχηγό της αντιπολίτευσης (του κεντροαριστερού κόμματος Καντίμα) Τζίπι Λίβνι, συζήτησε αναλυτικά το Μεσανατολικό - στο πλέγμα των σχέσεων που διαμορφώνεται ανάμεσα στο Ιράν, τη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ και που επηρεάζει (στον ένα ή τον άλλο βαθμό)τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Το γεγονός, εξ άλλου, ότι σε σύντομο διάστημα μετά από την ανταλλαγή επισκέψεων των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ακολούθησε η επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη (για τη χαρτογράφηση των πεδίων διμερούς συνεργασίας) αλλά κι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στο Ισραήλ, επισημάνθηκε από την ισραηλινή ηγεσία,ως επιβεβαιωτικό της πολιτικής βούλησης της Ελλάδας για την άμεση παραγωγή αποτελεσμάτων.

Επίσης, στις επαφές του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέτασε με τους συνομιλητές του τη μεθόδευση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων - τόσο μέσω της προώθησης τακτικών διαβουλεύσεων, όσο και μέσω της άσκησης ενός διαρκούς συντονισμού.

Η δε αύξηση του τουριστικού ρεύματος από το Ισραήλ στην Ελλάδα, ήταν ένα δείγμα των περιθωρίων που υπάρχουν στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ενώ σημειώθηκε ότι πεδία πιθανής συνεργασίας προσφέρει ο τομέας της ενέργειας, των επενδύσεων, του τουρισμού αλλά και ο στρατιωτικός - παραπέμποντας σχετικά στην πρόσφατη κοινή στρατιωτική άσκηση, με τη συμμετοχή ελικοπτέρων του Ισραήλ.