Skip to main content

«Κόκκινο πανί» η Αχτσιόγλου στο υπουργείο Οικονομικών

Γιατί οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης δεν θα πρέπει να αισθάνονται και ιδιαίτερα ευχάριστα τις τελευταίες μέρες.

Οι κκ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, δηλαδή οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεν θα πρέπει να αισθάνονται και ιδιαίτερα ευχάριστα τις τελευταίες μέρες. Ο λόγος; Η υπουργός Εργασίας, κ. Εφη Αχτσιόγλου, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, υπόσχεται, μεταξύ άλλων:

Α) επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και

Β) σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων. Δηλαδή από τις 21 Αυγούστου και μετά.

Αυτό ακριβώς το κλίμα της παροχολογίας είναι που φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό φοβούνται και οι θεσμοί. Ήδη τα σχετικά αιτήματα από πολλά υπουργεία, αρχίζουν να στοιβάζονται στο υπουργείο Οικονομικών. Όλα είναι πανομοιότυπα και θέτουν ζητήματα αποκατάστασης όλων εκείνων που κατά καιρούς έχουν θιγεί από την εφαρμογή των μνημονίων στη χώρα μας, κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Το πρόβλημα είναι πως όσο θα πλησιάζει ο χρόνος της «καθαρής εξόδου» της Ελλάδας από το καθεστώς των προγραμμάτων, τα αιτήματα αυτά θα πολλαπλασιάζονται. Και δεν αποκλείεται, στο τέλος της ημέρας, οι οικονομικοί υπουργοί της ίδιας της κυβέρνησης να μετανιώσουν πικρά για αυτή τη συζήτηση που άνοιξε τόσο νωρίς, για πολιτικούς, κυρίως, λόγους.