Skip to main content

Κόκκινος συναγερμός για τα κόκκινα δάνεια- Μεγάλο ενδιαφέρον από funds

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο κομμάτι των distressed funds συμμετέχουν στη διαδικασία για την εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα γεγονότα, τελικώς, τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σας είχαμε ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα για την επίσκεψη της Ντάνιελ Νούι, που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2018, στην Αθήνα. Φαίνεται όμως ότι τελικώς, αυτή δεν θα είναι η μοναδική ελληνική «παρέμβαση» της κ. Νουί στα ελληνικά τραπεζικά πράγματα. Κι αυτό γιατί πληροφορίες θέλουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη να μεταβαίνει αυτές τις μέρες στη Φρανκφούρτη για να συναντηθεί μαζί της.

Θέμα της ατζέντας; Τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα τα φοβάται πολύ, αν και επισήμως δηλώνει ότι «δεν υπάρχει θέμα». Σχετικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, από την έδρα της ΕΚΤ. Ανεπισήμως, ωστόσο, εδώ και καιρό έχει χτυπήσει συναγερμός, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, σχετικά με το θέμα. Σε ό,τι αφορά στο ταξίδι Δραγασάκη, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνοδεύεται και από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Δημήτρη Λιάκο. Η παρουσία του τελευταίου σηματοδοτεί και την μεγάλη σημασία που δίνει το Μεγάρο Μαξίμου ως προς το συγκεκριμένο από κάθε άποψη ζήτημα.

Όλοι πάντως συμφωνούν ότι μοναδική λύση στο πρόβλημα είναι η πώληση των NPLs. Ηδη οι προσπάθειες ξεκίνησαν. Για παράδειγμα, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα από το κομμάτι των distressed funds συμμετέχουν στη διαδικασία που εξελίσσεται για την εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου 2.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας 2 δισ. Τη διαδικασία τρέχει η Oliver Wyman, για λογαριασμό του NPLs Forum των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.