Skip to main content

Κόλλιας: Υψηλό το επιτόκιο του επταετούς ομολόγου στην Ευρωζώνη

Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι το επιτόκιο του 3,5% παραμένει το υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είπε ο Κόλλιας

Η έξοδος της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές με το επταετές ομόλογο χαρακτηρίζεται επιτυχής, παρά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών σε παγκόσμιο επίπεδο. Δείχνει ότι πλέον οι ξένοι επενδυτές μας αποδέχονται και δέχονται ταυτόχρονα ότι το ρίσκο μας είναι σε επίπεδα, που τους επιτρέπει να βάλουν τα χρήματά τους χωρίς να φοβούνται, τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, σχετικά με την έξοδο της χώρας μας στις αγορές και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως, αν κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει - και στην ώρα τους μέχρι τον Αύγουστο - τότε το κόστος χρήματος θα υποχωρήσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε ότι το επιτόκιο του 3,5% παραμένει το υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, περίπου δύο εκατοστιαίες μονάδες από την απόδοση του επταετούς ομολόγου της Πορτογαλίας και της Κύπρου, 1,53% και 1,56% αντίστοιχα.

Συνεπώς, είπε ο κ. Κόλλιας, είναι κομβικής σημασίας η επιτυχής υλοποίηση της συμφωνίας, δεδομένου ότι - με την έξοδο στις αγορές - δανειζόμαστε ή επιχειρούμε να αντικαταστήσουμε χρήματα, τα οποία σήμερα πληρώνουμε με μισό κόστος.

«Την επανείσοδο μας στη θετική αυτή διαδικασία θα την πληρώσουμε με αυξημένο κόστος, δε γίνεται αλλιώς, αλλά το ζητούμενο είναι αυτό το κόστος να φθίνει» όπως υπογράμμισε.

Κατά την άποψη του κ. Κόλλια, η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει πλέον να εστιάσει την προσοχή της στις συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, καθώς και στο βαθμό της εποπτείας που θα υπάρχει με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.