Skip to main content

Γιατί δεν τοποθετήθηκαν ακόμη το «Φεγγαράκι» και το γλυπτό Βαρώτσου

Μπαράζ αλληλογραφιών προς τους αρμόδιους φορείς ώστε ο δήμος να εξασφαλίσει άδεια για το «Φεγγαράκι» και το γλυπτό του Κ. Βαρώτσου.

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχει κολλήσει εδώ και περίπου οκτώ μήνες η τοποθέτηση του γνωστού έργου «Φεγγαράκι» μέσα στον Θερμαϊκό κόλπο και ενός νέου γλυπτού «Φιλία Amicia» του εικαστικού Κώστα Βαρώτσου στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο κεντρικός δήμος μέσα από μπαράζ αλληλογραφιών προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και καταθέσεις φακέλων προσπαθεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες για τη χωροθέτηση των δύο έργων. Παράλληλα, η δημοτική αρχή συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση, προκειμένου τα αρμόδια υπουργεία να καταθέσουν νομοθετική ρύθμιση για τη χρήση του αιγιαλού ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, για να τοποθετηθούν τα δύο έργα χρειάζεται να παραχωρηθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης το δικαίωμα χρήσης από την Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Χαρακτηριστικό της γραφειοκρατικής διαδικασίας είναι ότι η αρμόδια υπηρεσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά, αρχικά ζήτησε την αδειοδότηση από το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, οι οποίες γνωμοδότησαν ότι δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Στη συνέχεια ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας – Θράκης, η οποία δια του Τμήματος Β΄ Αιγιαλού και παραλίας γνώρισε ότι η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού για εκτέλεση έργου γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Έπειτα, ο δήμος υπέβαλλε σε 10 αντίγραφα τον πλήρη φάκελο με τα τεχνικά στοιχεία του έργου για την εγκατάσταση των γλυπτών προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας – Θράκης, η οποία με έγγραφό της τον διαβίβασε στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να διατυπώσουν τη γνώμη τους για την κατασκευή του έργου.

Μεταξύ των φορέων που απαιτείται να γνωμοδοτήσουν επί της παραχώρησης δικαιώματος χρήσης αιγιαλού είναι και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του Σώματος αναμένεται να εγκριθεί η σχετική γνωμοδότηση.

Ήδη το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με έγγραφό του έχει εκφράσει την σύμφωνη γνώμη του για την κατασκευή του έργου. «Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου είναι έτοιμες για να τοποθετήσουν τα δύο έργα, αλλά το πρόβλημα παραμένει η νόμιμη διαδικασία που ακολουθούμε και η οποία είναι πολύ χρονοβόρα», υπογράμμισε στη Voria.gr ο κ. Παππάς.

Υπενθυμίζεται ότι επειδή το γλυπτό του κ. Βαρώτσου πρόκειται να εγκατασταθεί εντός της ζώνης αιγιαλού που ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο και το γλυπτό «Φεγγάρι στην Ακτή» προτείνεται να εγκατασταθεί εντός της θάλασσας.

Το γνωστό σε όλους «Φεγγάρι στην Ακτή» Παύλου Βασιλειάδη  το οποίο βρίσκονταν τοποθετημένο στην εξέδρα εμπρός από το ξενοδοχείο Μακεδονία Palace, μετά τον βανδαλισμό που υπέστη, απομακρύνθηκε. Σχεδιάζεται πλέον μετά και τη σύμφωνη γνώμη του δημιουργού, να τοποθετηθεί μέσα στον Θερμαϊκό, στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας.  

Το γλυπτό «Φιλία Amicia», ύψους πολλών μέτρων του διάσημου γλύπτη, καθηγητή Εικαστικών Τεχνών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ, Κώστα Βαρώτσου, είναι δωρεά προς τον δήμο του Σταύρου Ανδρεάδη, αφιερωμένο στην μνήμη των γονιών του. Πρόκειται να πάρει τη θέση του «Φεγγαριού» στην εξέδρα που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Μακεδονία Palace.