Skip to main content

Κολομβία: Μείωση των απαγωγών κατά 92% από το 2000

Μέσα στο 2016 οι απαγωγές ήταν 188, όταν για 15 χρόνια στην Κολομβία καταγράφονταν πάνω από 3.400 κάθε χρόνο κατά μέσο όρο.

Σε ιστορικά χαμηλά βρίσκονται πλέον οι απαγωγές στην Κολομβία μειώθηκαν κατά 92% Κολομβία από το 2000.

Μέσα στο 2016 οι απαγωγές ήταν 188, όταν για 15 χρόνια στην Κολομβία καταγράφονταν πάνω από 3.400 κάθε χρόνο, κατά μέσον όρο, διευκρίνισε ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης απαγωγών της κολομβιάνικης αστυνομίας, στρατηγός Φερνάντο Μουρίγιο, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RCN.

«Η πτώση αυτού του τόσο φριχτού εγκλήματος έφθασε σε ιστορικό επίπεδο», πρόσθεσε ο στρατηγός, ο οποίος διευκρίνισε ότι το 2016, οι περισσότερες από τις απαγωγές (το 88%) έγιναν από κακοποιούς του ποινικού δικαίου.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, ευθύνεται για το 11% από τις απαγωγές και το οργανωμένο έγκλημα για το υπόλοιπο 1%, δήλωσε ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας.

Οι αρχές ανέφεραν πως οι Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC), η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας με την οποία η κυβέρνηση υπέγραψε στα τέλη Νοεμβρίου συμφωνία ειρήνης για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί 52 χρόνια, δεν έκανε καμιά απαγωγή. Η πλειονότητα των απαγωγών τα προηγούμενα χρόνια αποδιδόταν από την Μπογοτά στους «γκεριγέρος» των FARC.

Οι μισές από τις απαγωγές που καταγράφηκαν το 2016 έγιναν για λύτρα, σύμφωνα με τον στρατηγό Μουρίγιο, κατά τον οποίο εξαρθρώθηκαν 30 σπείρες που επιδίδονταν σε αυτό το συγκεκριμένο είδος εγκληματικής δράσης και συνελήφθησαν 524 ύποπτοι. Κατά τον ίδιο, 57 όμηροι απελευθερώθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, ενώ επτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια των απαγωγέων τους.

Από τη δεκαετία του '60, στην εξαιρετικά περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία ενεπλάκησαν πάνω από τριάντα οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιά τάγματα θανάτου, ο στρατός και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 45.000 θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.