Skip to main content

Κινέζικοι κολοσσοί κινούνται στο παρασκήνιο για τον ΟΛΘ

Και ξαφνικά – και σχεδόν από το πουθενά – το ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, κορυφώνεται.

Και ξαφνικά – και σχεδόν από το πουθενά – το ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, κορυφώνεται. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι δύο μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι εμφανίστηκαν στο παρασκήνο, επιδιώκοντας κομμάτι από την πίτα του ΟΛΘ, μέσω της σύμπραξης τους με κάποιον εκ των ενδιαφερομένων, που εμφανίστηκαν στην πρώτη φάση της μη δεσμευτικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ο λόγος αφορά στον κινεζικό όμιλο Shanghai Ports International Group και στην Mediterranean Shipping Company S.A. (MSC). Η πρώτη θέλει να συμπράξει μετοχικά σε μια από τις κοινοπραξίες που έδωσαν το παρόν, αποκτώντας πακέτο μετοχών του Οργανισμού. Η δεύτερη εξετάζει το ενδεχόμενο να εμπλακεί ως λειτουργός δραστηριοτήτων του λιμανιού (operator) για λογαριασμό επενδυτικού σχήματος που επίσης έχει προκριθεί στην τελική φάση.

Εννοείται ότι εφόσον και οι δύο εμφανιστούν στην φάση των δεσμευτικών προσφορών, τότε το ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα του ΟΛΘ αυξάνει κατακόρυφα. Ως γνωστόν. Ήδη, δύο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, με ευρύτατη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, έχουν κατ' αρχήν συστρατευθεί ο κάθε ένας με άλλον υποψήφιο επενδυτή. Με την προσθήκη της SPIG και της MSC το project γίνεται παγκοσμίου εμβέλειας, ενώ δεν αποκλείεται στο τέλος της ημέρας να συμμετάσχει και μεγάλος Ρώσος operator, όπως λέγεται στο παρασκήνιο. Η επικείμενη επίσκεψη Πούτιν στην χώρα μας αναμένεται να δώσει νέο ενδιαφέρον στο project.