Skip to main content

Κομφούζιο με τα μπλοκάκια - Στον αέρα οι εισφορές Ιανουαρίου

Μία εβδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας για τις ΑΠΔ, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η διευκρινιστική εγκύκλιος. Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα.

Στο σκοτάδι βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) σε έως δύο εργοδότες και εντάσσονται στο νέο, ειδικό καθεστώς του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το οποίο οι ίδιοι πληρώνουν το 1/3 των εισφορών (σσ: 9,22% για σύνταξη και υγεία) και οι εργοδότες τα 2/3 με υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ).

Και το πρόβλημα, βεβαίως, δεν αφορά μόνο την προσωρινή «λύση» που βρήκε το υπουργείο Εργασίας για τις περιπτώσεις στις οποίες ο εργοδότης αρνείται να υποβάλλει ΑΠΔ αλλά ακόμα και για αυτές τις περιπτώσεις που οι δύο συμβαλλόμενοι έχουν έρθει σε συμφωνία.

Το πρώτο ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου που έχουν εκδοθεί στη βάση των εισοδημάτων του 2015. Αυτά τα ειδοποιητήρια, ακόμα και για όσους εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών με έως δύο εργοδότες, έχουν υπολογιστεί όπως στους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή καταλογίζοντας το σύνολο των εισφορών, ήτοι 27,1%, στον εργαζόμενο με μπλοκάκι.

Κάπως έτσι, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, μία εβδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας για τις ΑΠΔ του Ιανουαρίου (υποβάλλονται στο τέλος του επόμενου μήνα, δηλαδή εν προκειμένω στο τέλος Φεβρουαρίου), έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Να υποβάλλουν ΑΠΔ και, αν ναι, τι θα γίνει με το ειδοποιητήριο του Ιανουαρίου που θα φαίνεται απλήρωτο; Ο εργαζόμενος με μπλοκάκι θα είναι ασφαλιστικά ενήμερος ή όχι; Ποια διαδικασία και σε ποιον φορέα θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να γίνεται ξεκάθαρο ότι ο εργαζόμενος με μπλοκάκι απαλλάσσεται από τις εισφορές του Ιανουαρίου, αφού ο εργοδότης έχει συμφωνήσει να υποβάλλει ΑΠΔ για τον ίδιο μήνα.

Σε επικοινωνία που είχε η Voria.gr με τον ΕΦΚΑ οι υπάλληλοι παραδέχθηκαν ότι δεν έχει γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς θα ισχύσει και δήλωσαν πως βρίσκονται σε αναμονή της διευκρινιστικής εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας. Κι όλα αυτά μόλις μία εβδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας για τις ΑΠΔ που πρέπει να υποβληθούν στο τέλος Φεβρουαρίου...

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα πρακτικά ζητήματα που δεν έχουν διευκρινιστεί, όπως για παράδειγμα το ποιο ποσό θα πρέπει να αναγράφει στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ο εργαζόμενος με μπλοκάκι; Το σύνολο του μεικτού ποσού (αμοιβή, εισφορά εργαζόμενου αλλά και εισφορά εργοδότη), το ποσό της αμοιβής συν τη δική του εισφορά αλλά χωρίς την εισφορά που θα πληρώνει ο εργοδότης με την ΑΠΔ (σσ: εικάζεται ότι είναι το πιθανότερο σενάριο,) ή μόνο τη δική του αμοιβή χωρίς γενικά τις εισφορές; Και τη δική του εισφορά θα την καταβάλλει ο ίδιος ή ο εργοδότης εκ μέρους του, αφού προηγουμένως θα την παρακρατεί από την αμοιβή του όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς;

Άπαντες περιμένουν άμεσες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα που όσο μένουν αναπάντητα τόσο μεγαλώνει ο πονοκέφαλος για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τις επιχειρήσεις και τα λογιστήριά τους...