Skip to main content

Κομφούζιο στην παλιά εθνική Θεσσαλονίκης – Καβάλας εξαιτίας διοδίων!

Οι νταλίκες έπαψαν να χρησιμοποιούν την Εγνατία. Καταστρέφεται το επαρχιακό δίκτυο καταγγέλλουν οι δήμοι. Τεράστια απώλεια εσόδων

Τεράστια απώλεια εσόδων από τις νταλίκες εθνικών, αλλά κυρίως διεθνών μεταφορών, καταγράφει το ελληνικό κράτος, καθώς οι οδηγοί τους και κυρίως οι ξένοι, επιλέγουν να παρακάμπτουν τα διόδια της Εγνατίας οδού στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης και να μετακινούνται μέσω της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας – Θεσσαλονίκης.

Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος της κυκλοφορίας στην παλιά εθνική οδό, που το οδόστρωμά της έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία και η συντήρησή του είναι τόσο δαπανηρή, που οι δήμοι της περιοχής και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος.

Το φαινόμενο μόνο καινούργιο δεν είναι. Οι νταλίκες με τη δημιουργία του σταθμού διοδίων στην Ανάληψη αποφεύγουν να κινούνται στην Εγνατία οδό για να μην πληρώνουν το 10ευρο. Έτσι, από το ύψος της Ρεντίνας μπαίνουν στην παλιά εθνική οδό, η οποία γνωρίζει και πάλι ημέρες δόξας...

Το πρόβλημα όμως που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή είναι τεράστιο. Τόσο που οι δήμαρχοι Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης και Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, αποφάσισαν να στείλουν κοινή επιστολή προς τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης και τη διοίκηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ», ζητώντας «την άμεση λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των δημοτών, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από κατοικημένες περιοχές των δύο δήμων».

Η επιστολή εστάλη στις αρχές του προηγούμενου Νοεμβρίου, κι αφού είχαν προηγηθεί πολλές συζητήσεις για το θέμα με τους αρμόδιους. Μάλιστα, έγινε και καταγραφή της ζημιάς που προκαλείται στα έσοδα των διοδίων από την «Εγνατία Οδός ΑΕ», η οποία διαπιστώθηκε ότι είναι τεράστια.

«Με την έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων στο ύψος της Τ.Κ. Ανάληψης τον Νοέμβριο του 2011, παρατηρείται σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στις παρακείμενες παράπλευρες και κάθετες οδούς των περιοχών ευθύνης των δήμων Λαγκαδά και Βόλβης. Η διέλευση φορτηγών οχημάτων από κατοικημένες περιοχές των δύο δήμων, σε συνδυασμό με την υπερφόρτωση του οδικού δικτύου από την κυκλοφορία αγροτικών οχημάτων των κατοίκων, απειλεί σε καθημερινή βάση την ασφάλεια των πολιτών.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η επιπλέον επιβάρυνση του ήδη επιβαρημένου λόγω παλαιότητας οδοστρώματος, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα στα σημεία, αλλά και η σημαντική απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω παράκαμψης του σταθμού διοδίων από τους επαγγελματίες οδηγούς», αναφέρεται στην επιστολή των δημάρχων.

Οι κ.κ. Καραγιάννης και Λιάμας με επιστολή τους προς τον γενικό αστυνομικό διευθυντή, Βασίλη Μωυσίδη, ζητούν την ενίσχυση της αστυνόμευσης των μεγάλων και βαρέων οχημάτων στα παραπάνω σημεία, καθώς το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό για την διασφάλιση και την προστασία των δημοτών, όπως λένε, ενώ ζητούν κι από την «Εγνατία Οδός ΑΕ» κοινή συνάντηση.

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναπληρωθεί αυτή η τεράστια απώλεια εσόδων, αλλά και να σταματήσει αυτή η υποβάθμιση της περιοχής και η καταστροφή του επαρχιακού οδικού δικτύου, για το οποίο δεν υπάρχουν τα χρήματα να συντηρηθεί κι έτσι προκύπτουν σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας στις μετακινήσεις», τόνισε ο κ. Καραγιάννης στη Voria.gr.