Skip to main content

Κομισιόν: Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των θεσμών

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το ζήτημα που απασχόλησε περισσότερο τους διαπραγματευτές ήταν το σκέλος των συντάξεων στα δημοσιονομικά μέτρα.

Ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα από την έδρα των θεσμών.

«Αυτές οι διαβουλεύσεις θα επιτρέψουν να ανοίξει η πόρτα για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής τους», δήλωσε η κ. Μπράιτχαρτ.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup παρότι δεν υπήρξε ανακοίνωση για την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, κανένας δεν έκανε λόγο για αδιέξοδο, αντιθέως η εκτίμηση είναι ότι η σχετική ανακοίνωση για την επιστροφή των θεσμών θα γίνει πολύ σύντομα.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το ζήτημα που απασχόλησε περισσότερο τους διαπραγματευτές ήταν το σκέλος των συντάξεων στα δημοσιονομικά μέτρα. Η διαφωνία δεν έχει να κάνει επί του μεγέθους των περικοπών, που θα ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ, αλλά στο πώς αυτά θα κατανεμηθούν τη διετία 2019-2020. Η κυβέρνηση ζητάει το μεγαλύτερο μέρος να μεταφερθεί στο 2020 για ευνόητους λόγους, ενώ το ΔΝΤ, πάλι για τους δικούς του ευνόητους λόγους, ζητούσε το 2019.