Skip to main content

Κομισιόν: Εφικτός ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%

Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, χωρίς να υπάρχει «συγκεκριμένη ημερομηνία», σύμφωνα με την ΕΕ.

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, λόγω της εύθραυστης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Ακόμη, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, αν και δεν υπάρχει ακόμα «συγκεκριμένη ημερομηνία».

Η κ. Μπράιντχαρτ επανέλαβε πως η Επιτροπή λαμβάνει υπ' όψιν της τις προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, καθώς και την αναθεώρηση των προβλέψεών του  για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις μέσα στον Μάιο «στη βάση των στοιχείων που θα προκύψουν από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι σύμφωνα και με τις προβλέψεις που αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι «ηπιότερη» το 2017, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρξε γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και τα επόμενα έτη θα επιτευχθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα.

Επίσης, όπως είπε, οι Βρυξέλλες καλωσορίζουν την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα σε πιο «ρεαλιστικά» νούμερα.

Στην Ουάσινγκτον ο Γιούνκερ

Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει, για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση και με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν το ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη διευκρίνιση των οποίων ζητά το ΔΝΤ.

Πάντως, πηγές της Ευρωζώνης, σημείωναν χθες ότι οι «κρίσιμες συζητήσεις» θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.