Skip to main content

Κομισιόν: Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές το καλοκαίρι του 2018

Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του 1,75% φέτος και του 3,5% την επόμενη χρονιά, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε τους δανειστές της Ελλάδας να δείξουν εμπιστοσύνη ότι η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές, από το καλοκαίρι του 2018.

Δείχνοντας ότι θεωρεί αχρείαστη την απαισιοδοξία του ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε στο Politico: «Οταν τελειώσει αυτό το πρόγραμμα, περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της από τις αγορές». Εξηγώντας την αισιοδοξία του ότι η χώρα μας μπορεί να επιστρέψει στις αγορές μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, πρόσθεσε: «Αν δείτε τη δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας, που στην πραγματικότητα είναι σημαντική υπεραπόδοση, επί των δημοσιονομικών στόχων», κάνοντας αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,2% του ΑΕΠ το 2016.

«Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του 1,75% φέτος και του 3,5% την επόμενη χρονιά», είπε ακόμη ο Ντομπρόβσκις. Τόνισε όμως ότι είναι σημαντικό να παραμείνει το πρόγραμμα στον σωστό δρόμο και η Ελλάδα να δείχνει ξεκάθαρα ότι πετυχαίνει τους στόχους της, ότι φτάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. «Οπότε πρέπει να χτίσουμε εμπιστοσύνη στις αγορές. Για αυτό είναι βέβαια σημαντικό ότι όλες οι βασικές πλευρές μετέχουν και να στέλνουν τα ίδια μηνύματα, περιλαμβανόμενων των ευρωπαϊκών Θεσμών, του ΔΝΤ και τις ίδιες τις ελληνικές αρχές».

Ο κ. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να κλείσει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. «Υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ για τις πολιτικές προϋποθέσεις, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μία γενικότερη συμφωνία ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει αυτά που ζήτησαν οι δανειστές», ανέφερε.

Πρόσθεσε όμως ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις πριν το Eurogroup. «Μόλις κλείσει η αξιολόγηση, θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το χρέος», ανέφερε.