Skip to main content

Κομισιόν: Περιορισμένη πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Από την προηγούμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, έχει υλοποιηθεί περιορισμένος αριθμός προαπαιτούμενων δράσεων, μεταδίδει το Bloomberg.

Ότι υπάρχει χάσμα στο καθορισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές, ως προς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, διαπιστώνει η Κομισιόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει περιορισμένη πρόοδος στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συνδέονται με τη β’ αξιολόγηση.

«Από την προηγούμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, έχει υλοποιηθεί περιορισμένος αριθμός προαπαιτούμενων δράσεων» ανέφερε ενδεικτικά.

Ερωτηθείς για το προσεχές Eurogroup, εκτίμησε ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα είναι σύντομη, εκφράζοντας ωστόσο, την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, είναι πιθανή εντός του Μαρτίου.

Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσε να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Εurogroup, της προσεχούς Δευτέρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσεγγίσουν μέχρι τότε οι θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή με στόχο τον καθορισμό των προϋποθέσεων για την επιστροφή.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα οι συζητήσεις θα εξελιχθούν αρκετά γρήγορα, ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει έκτακτο Εurogroup για την επικύρωση ενδεχόμενης συμφωνίας, γιατί δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη χρημάτων από την Ελλάδα.

Συνεπώς, στην καλύτερη περίπτωση η οριστική συμφωνία με πολιτική επικύρωση των υπουργών θα μπορούσε να γίνει στο Εurogroup της 20ης Μαρτίου ή στο επόμενο στις 7 Απριλίου. Πρόσθεσε, όμως, ότι όσο νωρίτερα κλείσει η αξιολόγηση τόσο το καλύτερο γιατί δεν είναι σαν το κρασί όπου ο χρόνος το κάνει καλύτερο.

Στη συνέχεια επικέντρωσε το βάρος των συζητήσεων αυτή τη στιγμή στο δημοσιονομικό και στα εργασιακά. Για το πρωτογενές πλεόνασμα επανέλαβε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεσμών σχετικά με το αν χρειάζονται προληπτικά μέτρα ή όχι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να ξαναδεί τις προβλέψεις του πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.