Skip to main content

Κομισιόν: Θα στηρίζουμε κάθε νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό

Η ΕΕ υποστήριξε τη διαδικασία και παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε και τις δύο πλευρές είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε νέα πρωτοβουλία στο μέλλον για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, με αφορμή το ναυάγιο στη διάσκεψη της Ελβετίας.

Κληθείς να σχολιάσει την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανέφερε ότι «παρά τις 10 ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων, ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εναπομείνασες διαφορές ήταν πολύ σημαντικές και για τις δύο πλευρές για να καταλήξουν σε συμφωνία επί πολλών θεμάτων αυτή τη στιγμή».

Ακόμη, είπε ότι η ΕΕ «υποστήριξε τόσο πολιτικά όσο και σε τεχνικό επίπεδο τη διαδικασία και παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε και τις δύο πλευρές, προκειμένου να επιτύχουν μια βιώσιμη διευθέτηση στο μέλλον».

Για τα σημεία στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην ακριβή διατύπωση του γγ του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας ότι η Διάσκεψη ήταν μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τέλος, ο Βιντερστάιν σημείωσε ότι το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ευαίσθητο και δύσκολο, επαναλαμβάνοντας ότι η διαδικασία είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και πως η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στη στήριξή της, ενώ δεν επιβεβαίωσε καμία συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιθώριο της G20 στο Αμβούργο.