Skip to main content

Κονιόρδου από ΔΕΘΒ: Ιδρύεται νέος φορέας πολιτικής βιβλίου

Είναι αναγκαία η διαμόρφωση μιας νέας συνεκτικής και συνολικής πολιτικής βιβλίου, ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έναν νέο φορέα πολιτικής βιβλίου, καθώς και την καθιέρωση νέων κρατικών βραβείων εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, κατά την παρουσία της στα εγκαίνια της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (ΔΕΒΘ), η οποία πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με ρεκόρ συμμετοχών, εκδηλώσεων και ομιλιών, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαΐου.

Όπως ανέφερε η κυρία Κονιόρδου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι αναγκαία η «διαμόρφωση μιας νέας συνεκτικής και συνολικής πολιτικής βιβλίου» με αρμοδιότητες την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, την κοινωνική διάδοση της ανάγνωσης και τη δημιουργία νέων αναγνωστών και την υποστήριξη των επαγγελματιών του βιβλίου, αλλά και τον εμπλουτισμό του θεσμού των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (που θα μετονομαστούν σε Κρατικά Βραβεία Βιβλίου) με την προσθήκη τεσσάρων νέων βραβείων.

Η κυρία Κονιόρδου επισήμανε ακόμη ότι η ΔΕΒΘ έχει έναν ενισχυμένο διεθνή χαρακτήρα, ενώ με τα σημαντικά ζητήματα που θέτει παρεμβαίνει και προκαλεί τον δημόσιο διάλογο.

Η υπουργός στάθηκε και στην προοπτική της έκθεσης, σημειώνοντας ότι μέσω του ΕΣΠΑ εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, υπογράμμισε ότι η ΔΕΒΘ αποτελεί ένα πολυθέαμα πολιτισμού και λογοτεχνίας αφιερωμένο στο βιβλίο, ενώ αναφερόμενος στις δυνατότητες της έκθεσης είπε ότι «πλέον μπήκε στις ράγες που έπρεπε».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, τόνισε πως είναι κατά πολύ η πιο επιτυχημένη ανάλογη εκθεσιακή διοργάνωση, ενώ δήλωσε πως πρώτη φορά προσέρχεται τόσος πολύς κόσμος στην ΔΕΒΘ.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στο βιβλίο, ενώ είπε πως ο δήμος μαζί με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας χρειάζεται να παροτρύνουν τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, που ωφελούνται από την κίνηση που δημιουργεί η έκθεση, να αγκαλιάσουν τέτοιες προσπάθειες.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας, που επιτρέπει την απρόσκοπτη υλοποίηση της ΔΕΒΘ μέχρι το έτος 2023.

Τα εκθεσιακά δεδομένα της 14ης ΔΕΒΘ, που είναι τα μεγαλύτερα από κάθε άλλη φορά, είναι τα ακόλουθα:

Περισσότεροι από 270 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετοχές 21 χωρών, 30 ξένοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ηχηρά ονόματα, και 400 και πλέον εκδηλώσεις με 700 Έλληνες και ξένους ομιλητές.

Την ΔΕΒΘ διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ-Helexpo και ο δήμος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη των Ελλήνων εκδοτών και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Υπερθέαμα εκθέσεων και εκδηλώσεων από τις 11-14 Μαΐου στην ΔΕΘ

Εκτός από την 14η ΔΕΒΘ από σήμερα και μέχρι την Κυριακή 14 Μαΐου πάνω από 70.000 άτομα εκτιμάται ότι θα περάσουν τις πύλες της ΔΕΘ, καθώς υλοποιούνται άλλες τέσσερις εκθεσιακές δράσεις-εκδηλώσεις.

Ειδικότερα, από τις 11-14 Μαΐου πραγματοποιείται το Thessaloniki SMF 2017 Moto Show, όπου παρουσιάζεται όλος ο κόσμος της μοτοσυκλέτας για τους λάτρεις των δύο τροχών με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, όπως ο μοναδικός «Γύρος του Θανάτου», επιδείξεις από κασκαντέρ, ακροβατικά με μοτοσυκλέτες, scooter και ATV, test rides κα.

Παράλληλα στο περίπτερο 8 διοργανώνεται μέχρι την ερχόμενη Κυριακή το 3ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου είναι σε εξέλιξη και η Ανθοέκθεση.

Τέλος, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει πραγματικότητα από αύριο και μέχρι τις 14 Μαΐου στο περίπτερο 12 του εκθεσιακού κέντρου την 3η Μεγάλη Γιορτή για τα Παιδιά στη Θεσσαλονίκη.