Skip to main content

Κωνσταντινίδης κατά Νικηφορίδη: Η Νέα Παραλία χρειάζεται τα καφέ

Θέση υπέρ Μπουτάρη από τον συγκοινωνιολόγο Σ. Κωνσταντινίδη. «Ακραίος ναρκισσιστικός ακαδημαϊσμός», λέει για τις θέσεις των μελετητών.

Θέση υπέρ της λειτουργίας καφετεριών και αναψυκτηρίων στη βάση των απόψεων του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για τη νέα παραλία πήρε ο συγκοινωνιολόγος και πρώην στενός συνεργάτης του Σπύρου Βούγια, Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Σε ανάρτησή του με τίτλο «Η νέα Παραλία χρειάζεται και καφέ», ο κ. Κωνσταντινίδης επισημαίνει ότι «ο δήμαρχος έχει δίκιο», χρησιμοποιεί δηκτικούς χαρακτηρισμούς για τους μελετητές της ανάπλασης, οι οποίοι έχουν πάρει διαφορετική θέση για το θέμα και υποστηρίζει πως η νέα παραλία χρειάζεται εξυπηρετήσεις, δηλαδή καφετέριες και μαγαζιά εκεί που έχουν χωροθετηθεί. Τονίζει μάλιστα ότι είναι άλλης ποιότητας ζήτημα ο τρόπος λειτουργίας, η ποιότητα και το εύρος της κατάληψης αυτών των δραστηριοτήτων.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κωνσταντινίδη:

«Η νέα Παραλία χρειάζεται και καφέ

Η αρχιτεκτονική είναι υπόσχεση ευτυχίας. Είναι αισθητική και λειτουργικότητα ταυτόχρονα. Αλλά πάνω απ' όλα υπάρχει για να υπηρετήσει τον άνθρωπο. Σε κάθε άλλη περίπτωση λαμβάνει διαστάσεις μνημειακής και συμβολικής εξιδανίκευσης, και οδηγεί σε εκτροπές αυταρχισμού. Η έντονη διαφωνία που έχει ξεσπάσει μεταξύ ενός ακραίου ναρκισσιστικού ακαδημαϊσμού, και της ρεαλιστικής άποψης του Δημάρχου Μπουτάρη και της διοίκησης του Δήμου, είναι άκαιρη. Ο Δήμαρχος έχει δίκιο. Η Νέα Παραλία χρειάζεται εξυπηρετήσεις, καφέ, και μαγαζιά εκεί που έχουν χωροθετηθεί, γιατί όλο αυτό το παραλιακό μέτωπο δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά ένας περιπατητικός διάδρομος. Η έννοια του δημόσιου χώρου νοηματοδοτείται εξάλλου πρωτίστως όταν προκαλεί τη συνάντηση των ανθρώπων, την συναναστροφή και την επικοινωνία. Δεν μιλούμε στο κάτω-κάτω για μία εξαντλητική υπερεκμετάλλευση αλλά για τη δημιουργία 5-6 καφέ σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων, πράγμα που αντιθέτως από ό,τι λέγεται θα λειτουργήσει τονωτικά. Ο τρόπος λειτουργίας των καφέ, η ποιότητα, το εύρος κατάληψης είναι ένα διαφορετικού τύπου θέμα. Η βασική κατεύθυνση είναι η ήπια και σχεδιαστικά προσαρμοσμένη ένταξη των μαγαζιών στην παραλία».