Skip to main content

Κοντά σε χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση το αμερικανικό Κογκρέσο

Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο των κανονισμών για τις δραστηριότητες trading των τραπεζών, ενώ πλησιάζουν σε συμφωνία για τα παράγωγα.
Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται το αμερικανικό Κογκρέσο για το πακέτο των αλλαγών στο ιστορικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου καθώς οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν ήδη συμφωνήσει στο πλαίσιο των κανονισμών για τις δραστηριότητες trading των τραπεζών, ενώ πλησιάζουν σε συμφωνία για τα παράγωγα.

Οι προτάσεις των Δημοκρατικών έχουν στόχο να διασφαλίσουν τα χρήματα των φορολογούμενων από τις ριψοκίνδυνες δραστηριότητες των τραπεζών που οδήγησαν στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και στη διάσωση των μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street.

Στόχος των Δημοκρατικών είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν την έναρξη της συνόδου της G20 στο Τορόντο του Καναδά με αντικείμενο τα μέτρα στήριξης της παγκόσμιας ανάκαμψης και την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Αργά χθες το βράδυ οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν σε μια τροποποιημένη εκδοχή του λεγόμενου κανονισμού  «Volcker» που θα απαγορεύει μεγάλο μέρος των επενδυτικών δραστηριοτήτων των τραπεζών σε τίτλους που πραγματοποιούν για δικό τους λογαριασμό.

Ο Λευκός Οίκος θέλει οι εμπορικές τράπεζες που διατηρούν καταθέσεις των πελατών τους να αποκλείονται από επενδύσεις για λογαριασμό της ίδιας τράπεζας -γνωστό ως proprietary trading.

Ο Γερουσιαστής Christoper Dodd, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στην Γερουσία, παρουσίασε νέα τροποποιημένη πρόταση για την εφαρμογή του κανονισμού Volcker που έχει πάρει το όνομα του πρώην προέδρου της Federal Reserve.

«Πιστεύουμε ότι η νέα πρόταση καλύπτει τις ανησυχίες για το θέμα που προκύπτει όταν ριψοκίνδυνες δραστηριότητες θέτουν σε κίνδυνο τις καταθέσεις, καθώς θέτει τέλος στο proprietary trading, αλλά αναγνωρίζει παράλληλα ότι οι τράπεζες χρειάζεται να εμπλέκονται σε δραστηριότητες αντιστάθμισης του κινδύνου», δήλωσε ο Dodd.

Η πρόταση υπόκειται σε τροποποιήσεις τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, ωστόσο χωρίς αλλαγές το μέτρο θα ορίζει ότι οι τράπεζες θα προβαίνουν σε ελάχιστες επενδύσεις σε hedge funds και private-equity funds.

Οι επενδύσεις αυτές θα περιορίζονται στο 3% ή λιγότερο των ενσώματων στοιχείων του ενεργητικού (tangible common equity) των τραπεζών.

«Στόχος είναι με τους περιορισμούς αυτούς να περιορίσουμε τις ριψοκίνδυνες δραστηριότητες που μπορούν να δημιουργήσουν ζημιές σε ιδρύματα που παίζουν κεντρικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Dodd.

Στο θέμα της αγοράς των παραγώγων ο Γερουσιαστής Blanche Lincoln δήλωσε ότι θα δεχτεί τον συμβιβασμό που προτείνει η Βουλή των Αντιπροσώπων για νέους κανονισμούς που θα υποχρεώνουν τις τράπεζες να μεταφέρουν τις δραστηριότητες swaps σε θυγατρικές τους.