Skip to main content

Αποστάσεις Κοντονή από Τόσκα: Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα κάθε πολίτη

Η άμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη που θεμελιώνεται κοινωνικά, και εξασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο νομοθετικά, είπε ο υπουργός.

Το δικαίωμα των πολιτών στην αυτοάμυνα υποστήριξε τη Δευτέρα, μιλώντας στη Βουλή, ο Σταύρος Κοντονής διαφοροποιούμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

«Ο θεσμός της άμυνας δικαιολογείται απολύτως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Δημήτρη Κρεμαστινού. Η πολιτεία, εξήγησε, δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να δρουν αυτοδυνάμως όταν προσβάλλονται τα έννομα αγαθά του.

Όπως μεταδίδει το skai.gr, ο υπουργός διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν απαιτούνται επιπρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς το σχετικό νομικό πλαίσιο είναι απόλυτα επαρκές. «Ο νόμος δίνει το δικαίωμα, αλλά θέτει και τα όρια άσκησης του δικαιώματος. Στο άρθρο 23 που είναι η υπέρβαση, ο νομοθέτης λέει ότι μένει ατιμώρητος ο πολίτης αν ενήργησε εξ αιτίας φόβου ή ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση.

Δηλαδή, αρκεί να υπάρχει ψυχική πίεση για να μείνει η πράξη ατιμώρητη. Το νομοθετικό οπλοστάσιο είναι υπερπλήρες».

«Η άμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη που θεμελιώνεται κοινωνικά, και εξασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο νομοθετικά» σημείωσε.

Με αφορμή μάλιστα τη δίωξη κατά του 88χρονου που πυροβόλησε ληστές που εισέβαλαν στην οικία του αλλά και την μεταγωγή του με χειροπέδες, ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και τα αστυνομικά όργανα να είναι πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις τους.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση που είδαμε και στον Τύπο είχαμε παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία… Όμως η αντίδραση του 88χρονου είναι φανερό ότι έγινε στο πλαίσιο του νόμου» σχολίασε ο κ. Κοντονής.

«Μού έκανε εντύπωση πως μεταχειρίστηκαν οι αρμόδιες αρχές τον δράστη. Έχουμε έναν υπέργηρο και τα αστυνομικά όργανα του πέρασαν χειροπέδες. Θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία, κατά γενική ομολογία να δώσει σωστές κατευθύνσεις γιατί η εικόνα που εξεδόθη ήταν άδικη».

«Δυστυχώς ορισμένοι εισαγγελείς δείχνουν μια ευθυνοφοβία σε αυτές τις περιπτώσεις και ασκούν διώξεις σε ανθρώπους που βρίσκονται σε άμυνα και οι πράξεις τους βάσει του Ποινικού Κώδικα μένουν ατιμώρητες» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε υποστηρίξει ότι μόνο οι αρμόδιες αρχές έχουν δικαίωμα στην νόμιμη βία και είχε καλέσει τους πολίτες να υποκρίνονται ότι «κοιμούνται», εάν αντιληφθούν ότι ληστές έχουν εισβάλει στην οικία τους.