Skip to main content

Κόντρα ΤΑΙΠΕΔ - προέδρου ΟΛΘ: Πάει πίσω η συγκρότηση μεταβατικού ΔΣ

Τελικά δεν εισάγεται στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. του ΟΛΘ το θέμα της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης για την εκλογή μεταβατικής διοίκησης.

Δεν θα συμπεριληφθεί τελικά στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΘ το θέμα της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία και θα αποφασίσει την αντικατάσταση μελών της διοίκησης του Λιμένα και τη συγκρότηση μεταβατικού δ.σ. για το διάστημα μέχρι να περάσει ο ΟΛΘ στη Κοινοπραξία των ιδιωτών – επενδυτών. Την εισαγωγή του θέματος είχε ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ, αίτημα το οποίο απέρριψε με επιστολή που έστειλε χθες στη διοίκηση του Ταμείου ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ Κωνσταντίνος Μέλλιος.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν η πραγματοποίηση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 19 Ιανουαρίου στην οποία θεωρείτο βέβαιο ότι ο μέτοχος θα πρότεινε αντικατάσταση ορισμένων μελών του δ.σ. του ΟΛΘ, πιθανότερο όλων ή κάποιων από την επικεφαλής τριάδα της διοίκησης, δηλαδή του προέδρου κ. Μέλλιου, του διευθύνοντας συμβούλου κ. Δ. Μακρή και του αντιπροέδρου κ. Δ. Ρούτου. 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις μένει να δούμε εάν θα υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς Ταμείου, το οποίο θεωρεί ότι η καθυστέρηση στη σύγκληση και πραγματοποίηση της έκτακτης γενικής συνέλευσης μπορεί να πάει πίσω την όλη διαδικασία παραχώρησης του ΟΛΘ (σ.σ η απερχόμενη διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. θα υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης).

Για το ΤΑΙΠΕΔ, η αντίδραση του κ. Μέλλιου αποτελεί μία ακόμη ανεξήγητη αντίσταση στις αποφάσεις του βασικού μετόχου της ΟΛΘ Α.Ε., που είναι το Ταμείο, παρά το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Μέλλιος όπως άλλωστε και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Μακρής, επιλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν στις θέσεις αυτές για να διοικήσουν την Εταιρεία έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% του δημοσίου. Κύκλοι του Ταμείου αναφέρουν ότι η αλλαγή μελών δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε., είναι η ίδια διαδικασία με εκείνη που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση πώλησης της ΟΛΠ Α.Ε. και από το ΤΑΙΠΕΔ δεν αντιλαμβάνονται τι εξυπηρετεί  η «άρνηση Μέλλιου».

Ο πρόεδρος της ΟΛΘ Κωνσταντίνος Μέλλιος από την άλλη μεριά, συνιστά υπομονή στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς όπως δήλωσε στη Voria.gr, το θέμα της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης θα πρέπει να εισαχθεί σε ιδιαίτερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για δύο λόγους. Ο πρώτος και κυριότερος συνδέεται με το ότι στο σημερινό δ.σ. είχαν προγραμματιστεί να συζητηθούν εκκρεμότητες του 2017, οπότε κατά τον κ. Μέλλιο, δεν πρέπει να προκύψουν θέματα ακυροτήτων. Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με την αποφυγή τυχόν «εμπλοκών», σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι θα αποφάσιζαν να παρέμβουν στη διαδικασία επειδή αντιδρούν στην πώληση του λιμανιού.

Το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί επιβαρύνεται και από «το… σου έστειλα επιστολή, πότε στάλθηκε, πότε παραλήφθηκε, πότε μου απάντησες» κοκ. Η επιστολή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Άρη Ξενόφου μαθαίνουμε ότι στάλθηκε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, αυτή δηλαδή που ο κ. Μέλλιος δήλωσε ότι παρέλαβε το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου και προπαραμονή Χριστουγέννων, ενώ τελικά η απαντητική επιστολή Μέλλιου παραλήφθηκε εχθές, 27 Δεκεμβρίου μετά τις 6 μμ.

Πίσω από τα παραπάνω που μεσολάβησαν μετά την υπογραφή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της Κοινοπραξίας των επενδυτών, DIEP- Terminal Link- Belterra παραμένει το γεγονός των δύσκολων σχέσεων μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και διοίκησης της ΟΛΘ Α.Ε., που καταγράφηκε και στην τελευταία τακτική γενική συνέλευση για την εταιρική χρήση 2016.

Μένει να δούμε αν ο μέτοχος θα αντιδράσει με κάποιο τρόπο στην απάντηση της διοίκησης του ΟΛΘ.