Skip to main content

Αντιδρούν στην έξωση ενοικιαστές της Μοδιάνο- Στα δικαστήρια η κόντρα

Με καθυστέρηση υπολογίζεται ότι θα εκκενωθεί τελικά η Στοά Μοδιάνο από τα λίγα λιανεμπορικά που έμειναν λειτουργούν. Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα.

Η εκκένωση της Στοάς Μοδιάνο από τις τελευταίες εμπορικές επιχειρήσεις που ακόμη λειτουργούν στην ιστορική αγορά του κέντρου της Θεσσαλονίκης θα καθυστερήσει λίγους μήνες, καθώς κάποιοι επιχειρηματίες δεν είναι πρόθυμοι ή έτοιμοι να μετεγκαταστήσουν τα εμπορικά τους. Όμως όπως τονίσθηκε από τη «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.», η εκκένωση θα ολοκληρωθεί εντός Μαΐου με στόχο οι εργασίες αποκατάστασης να αρχίσουν το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις εκπροσώπων της «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.», τα λίγα λιανεμπορικά  που έχουν μείνει να λειτουργούν στο διατηρητέο συγκρότημα, θα εκκένωναν τους χώρους που καταλαμβάνουν, αμέσως μετά τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Όμως, όπως διαπιστώνει η Voria.gr, κάποιοι από τους ενοίκους σκοπεύουν να αντιδράσουν στο αίτημα των ιδιοκτητών, που θέλουν να προχωρήσουν με το έργο της αποκατάστασης και αξιοποίησης του διατηρητέου κτηρίου του οποίου, σύμφωνα με την Πολεοδομία Δήμου Θεσσαλονίκης, «οι κτιριακές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν επικινδυνότητα δομική».

Επισπεύδουσα στην κίνηση αποκατάστασης της Αγοράς είναι η «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.», εταιρεία των ομίλων Φάις και Notos Com, στην οποία μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το 43,64% που κατείχε το ελληνικό δημόσιο στο ακίνητο, αντί ποσού 1,9 εκατ. ευρώ

Οι δηλώσεις όμως για εκκένωση της Αγοράς αμέσως μετά τις γιορτές ενόχλησαν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επί δεκαετίες, με ορισμένους, που δεν θέλουν επωνύμως να δηλώσουν τους προβληματισμούς τους, να υποστηρίζουν ότι θα εκμεταλλευτούν τα προβλεπόμενα περιθώρια που δίνει ο Νόμος, για να καθυστερήσουν την έξωσή τους. «Δεν θα φύγουμε διωκόμενοι», τονίζουν, «θέλαμε συνεννόηση με τους επενδυτές, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε σε εκβιαστικές πιέσεις». Κάποιοι μάλιστα δηλώνουν ότι θα κινηθούν δικαστικά κατά των ιδιοκτητών. 

Σημειώνεται εν παρενθέσει ότι από πλευράς ιδιοκτητών έχουν κατατεθεί αγωγές παράδοσης των μισθίων, καθώς όλες οι μισθώσεις έχουν λήξει ενώ τονίσθηκε από τη διοίκηση της «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.» ότι, πέραν αυτού, τα περί αορίστων μισθώσεων δεν ισχύουν σε διατηρητέο από τη στιγμή μάλιστα που θα καταγγελθεί η μίσθωση.

Σταδιακά πάντως η Αγορά αδειάζει από επιχειρήσεις και σήμερα, σε κάθε μία από τις τρεις στοές δεν λειτουργούν πάνω από 3-4 επιχειρήσεις, συνολικά ως περίπου 15 επιχειρήσεις. Τέλος Δεκεμβρίου 2017 έκλεισαν τέσσερα καταστήματα, στο δίμηνο μετεγκαθίστανται ιχθυοπωλείο, μεγάλο παντοπωλείο και λιανεμπορικό με εδέσματα, ενώ κατάλληλους χώρους έχει εξασφαλίσει και ένα από τα κρεοπωλεία που ακόμη λειτουργούν στη «Μοδιάνο».

Όπως είπαν στη Voria.gr αυτοί που ετοιμάζονται να μετακομίσουν, δεν βρίσκουν λόγο να καθυστερήσουν μία διαδικασία που δεν θα αποφύγουν εν τέλει. «Ποιο το όφελος αν αντί να φύγουμε σε 2-3 μήνες, φύγουμε σε ένα χρόνο;», είπε χαρακτηριστικά καταστηματάρχης.

 Όσο για το εάν σκέπτονται να επιστρέψουν στην Αγορά, μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασής της, το θεωρούν μάλλον απίθανο γιατί οπωσδήποτε τα καταστήματα θα έχουν πολύ υψηλότερα ενοίκια, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα των τριών περίπου χρόνων, ελπίζουν ότι θα «πιάσουν» οι επιχειρήσεις τους στα νέα τους σημεία.

Σημειώνεται ότι τα εσωτερικά καταστήματα, των τυπικών εμβαδών (κάποια έχουν συνενωθεί σε μεγαλύτερα) έχουν μηνιαίο ενοίκιο 250-300 ευρώ, κάτι που πιθανότατα δεν θα ισχύσει στην αναβαθμισμένη Μοδιάνο, η οποία άλλωστε θα έχει και λιγότερα καταστήματα, περισσοτέρων τετραγωνικών μέτρων.

Από τους αντιδρώντες, ας σημειωθεί, ότι ορισμένοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, ενώ άλλοι αμφισβητούν την τεχνική έκθεση που αναφέρεται στην επικινδυνότητα του κτηρίου και υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους μπορούν να παραμείνουν εντός Μοδιάνο και να λειτουργούν, όσο θα γίνονται οι εργασίες αποκατάστασης.

Η διοίκηση της «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.» τονίζει ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν συζητηθεί οι αγωγές που έχουν κατατεθεί, για παραδόσεις των μισθίων, αναμένει δε μέσα στο Μάιο να εκκενωθούν όλα τα καταστήματα μετά από την επίδειξη καλής διάθεσης για συνεννόηση. Με την απελευθέρωση των χώρων θα τοποθετηθούν υποστυλώσεις ώστε με την ολοκλήρωση των μελετών και την έγκριση του φακέλου του έργου από Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, να αρχίσουν οι εργασίες.  

Το έργο αποκατάστασης της Μοδιάνο υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περί τα δύο χρόνια και η επένδυση που θα απαιτηθεί θα ξεπεράσει τα 4,5 εκατ ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Αγορά Μοδιάνο χτίστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο και προοριζόταν, όπως και έγινε, για την κεντρική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης. Η Αγορά είναι διατηρητέα, όχι μόνο σαν κτίσμα αλλά και σαν χρήση (σ.σ. αγορά τροφίμων).

Το κτήριο έχει τριμερή διάταξη με τη βάση, τον κορμό και τη στέψη. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν δύο πύργοι, που λειτουργούσαν ανεξάρτητα απ' τη στοά. Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα πρώτα κτήρια της Θεσσαλονίκης που χτίστηκε με πρώτη ύλη μπετόν αρμέ.

Ένας βασικός λόγος που η Αγορά παρήκμασε είναι και το περίπλοκό της ιδιοκτησιακό καθεστώς. Όταν χτίστηκε, το 56% του κτηρίου ανήκε σε 59 διαφορετικούς συνιδιοκτήτες, και το υπόλοιπο 44% στους κληρονόμους της οικογένειας Μοδιάνο. Μάλιστα οι ιδιοκτησίες είναι εξ’ αδιαιρέτου. Μέσω διαγωνισμού, το ελληνικό δημόσιο πούλησε το 43,6% στη «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.», η οποία επιδιώκει να αυξήσει το ποσοστό της στο 50% +1 ή και περισσότερο.