Skip to main content

Kορινθιακή περικεφαλαία εντοπίστηκε σε ανασκαφές στη Ρωσία

Η κορινθιακή περικεφαλαία ανήκει σε ομάδα της ελληνικής αποικίας Ερμώνασσα και χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ.

Mια κορινθιακή περικεφαλαία, σε αρκετά καλή κατάσταση, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη Ρωσικής ομάδας αρχαιολόγων στη χερσόνησο Ταμάν στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ρωσικό ιστότοπο chrdk.ru, η κορινθιακή περικεφαλαία ανήκει σε ομάδα της ελληνικής αποικίας Ερμώνασσα, και χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. Δίπλα της υπήρχαν μεταξύ άλλων ένας αμφορέας και δύο σκελετοί.



Συγκεκριμένα, η περικεφαλαία μαζί με άλλα αντικείμενα της ίδιας εποχής ήρθε στο φως από την ομάδα αρχαιολογικών εργασιών του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IA RAS) που επιχειρεί, επί τριετία, στη νεκρόπολη έξω από το χωριό Volna όπου υπάρχουν περί τους 600 αρχαίους τάφους.



«Η μόνη άλλη αρχαιοελληνική περικεφαλαία που εντοπίστηκε στο έδαφος της πρώην ρωσικής αυτοκρατορίας βρέθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα σε επαρχία του Κιέβου. Δεν έχουν βρεθεί παρόμοια κράνη στις ελληνικές αποικίες στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής Ρόμαν Μιμόχοντα.

Oι βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας είχαν αποικιστεί από Έλληνες, οι οποίοι ήδη από τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. έχτισαν μια σειρά από ανεξάρτητες πολιτείες κατά μήκος της ακτής. Μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ., οι πόλεις ήταν μέρος του βασιλείου του Βοσπόρου, το οποίο κατέστη ρωμαϊκό τον 1ο αιώνα π.Χ.