Skip to main content

Κορκίδης: Η οικονομική αναγέννηση μπορεί να βασιστεί στη ναυτιλία

Τα Ποσειδώνια ανέκαθεν αποτελούσαν μια σημαντική πηγή εσόδων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και άλλους κλάδους της οικονομίας, λεει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Mε αφορμή τη σημερινή έναρξη της Διεθνούς Nαυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2016», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου 2016 και λαμβάνει χώρα στο εκθεσιακό κέντρο "Metropolitan Expo", το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς κάνει μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην μοναδική κληρονομιά και τη μακρόχρονη παράδοσή της, αφού αδιαμφισβήτητα η εν λόγω Έκθεση συμβάλλει, επί σειρά ετών, τόσο στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε δύσκολες αγορές, όσο και στην ανακάλυψη νέων τεχνολογικών εφαρμογών στη ναυτιλία.

Η Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια» ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία το 1965, όταν ο Θεόδωρος Βώκος, δημοσιογράφος και ιδρυτής της Ναυτιλιακής-Ναυτεργατικής, μαζί με τον φίλο του Richard (Dick) Stubbs, στέλεχος δημοσίων σχέσεων, αναγνώρισαν την ανάγκη να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια έκθεση για τη ναυτιλία, η οποία θα προωθούσε τη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας και τη σημασία του ελληνικού στόλου για την βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή 80 ναυπηγείων και ναυτιλιακών εταιρειών από 15 χώρες, ενώ από το 1970 διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, τον Ιούνιο.

Από τότε αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με γρήγορους ρυθμούς στην πιο δυναμική ναυτιλιακή εκδήλωση και το 1976, φιλοξενώντας ήδη 250 εταιρείες από 30 χώρες, μεταφέρθηκε στον Πειραιά, στον επιβατικό Σταθμό του Ο.Λ.Π., συμβάλλοντας καθοριστικά στη διεθνή προβολή της πόλης, ως παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο. Μεγαλώνοντας κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ, τα «Ποσειδώνια» έφτασαν στα μέσα της δεκαετίας του '80 με 800 εκθέτες από 50 διαφορετικές χώρες, που το 1990 έφτασαν τους 1.200. Από το 2006 στεγάστηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Ελληνικού, στο χώρο του πρώην Ανατολικού Αερολιμένα Αθηνών και, το 2010, στα «Ποσειδώνια» συμμετείχαν 17.856 άτομα για να επισκεφθούν 1.858 εκθέτες από 87 χώρες. Από το 2012 η έκθεση πραγματοποιείται στο Athens Metropolitan Expo, που βρίσκεται στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τα Ποσειδώνια διατηρούν επάξια τον τίτλο τους, ως η σημαντικότερη διεθνής ναυτιλιακή έκθεση, χάρη στη μοναδική κληρονομιά και τη μακρόχρονη παράδοσή τους στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Το 2016 η μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο αναμένεται να ξεπεράσει τα προηγούμενα ρεκόρ, που καταγράφηκαν στα Ποσειδώνια 2014, στα οποία είχαν παρευρεθεί περισσότεροι από 1.840 εκθέτες από 93 χώρες και πάνω από 19.000 επισκέπτες από 96 χώρες. Επιπλέον, η έκθεση αποτελεί πλατφόρμα ενημέρωσης και συζητήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στον χώρο της ναυτιλίας διεθνώς, καθώς στην ατζέντα της έχει προστεθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων, που καλύπτει τις περισσότερες πτυχές θεμάτων που απασχολούν τον ναυτιλιακό κλάδο. Το πρόγραμμα των «Ποσειδωνίων» έχει επεκταθεί και πλέον διαρκεί 10 ημέρες, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί σε αυτό και οι Ποσειδωνιακοί Αγώνες, μια σειρά από αθλητικούς αγώνες για στελέχη της ναυτιλίας, που παρέχουν επιπλέον ευκαιρίες δικτύωσης για τους χιλιάδες συμμετέχοντες της έκθεσης. Τα "Posidonia Games" περιλαμβάνουν αγώνες ιστιοπλοΐας, ποδοσφαίρου, γκολφ και τρεξίματος, και τα έσοδα ενισχύουν τον Δήμο Πειραιά, την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά και χρηματοδοτούν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΠΟΙΑΘ.

Χαιρετίζοντας την έναρξη της έκθεσης, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε: «...τα «Ποσειδώνια» ανέκαθεν αποτελούσαν μια σημαντική πηγή εσόδων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και άλλους συναφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αφού υπολογίζεται, ότι πάνω από 10.000 άτομα ταξιδεύουν στην χώρα μας για την έκθεση, κάθε δυο χρόνια. Επίσης, σύμφωνα με τους διοργανωτές, εκτιμάται ότι, δημιουργούν έσοδα, περίπου 60 εκ. ευρώ, για τη χώρα μας από δαπάνες για διαμονή, μεταφορές, εστίαση, διοργάνωση εταιρικών εκδηλώσεων, κατασκευή περιπτέρων κ.ά., αναδεικνύοντας τη σημασία του εκθεσιακού τουρισμού. Η διοργάνωση μιας έκθεσης, τόσο μεγάλου βεληνεκούς στην Αθήνα, η οποία ευελπιστούμε να γίνει σύντομα και στον Πειραιά, συμβάλλει στη δημιουργία θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και προωθεί τη χώρα συνολικά, ως πιθανό προορισμό για σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις. Ολοκληρώνοντας, πιστεύω ακράδαντα, πως η οικονομική αναγέννηση της Χώρας μπορεί να στηριχθεί στο πετυχημένο «παράδειγμα» της ναυτιλίας μας, η οποία είναι ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας παράλληλα όλα τα εργαλεία που της δίνει η μακρά παράδοσή της στον κλάδο, αλλά και τα πετυχημένα παραδείγματα των ανταγωνιστών της. Τα «Ποσειδώνια 2016» δίνουν την ευκαιρία να προωθήσουμε περαιτέρω την πολιτική αυτή και να θέσουμε υψηλότερους κοινούς στόχους για τον ναυτιλιακό τομέα...».