Skip to main content

Αντιδράσεις εργοδοτικών και κοινωνικών φορέων για τα νέα μέτρα

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων δηλώνουν ότι η υπερφορολόγηση θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία οδηγώντας σε λιγότερα δημόσια έσοδα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εργοδοτικών φορέων και κοινωνικών φορέων, αλλά και των ΟΤΑ, για τους νέους φόρους που φέρνει το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Οι εκπρόσωποι των φορέων τονίζουν ότι η υπερφορολόγηση θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία οδηγώντας σε λιγότερα δημόσια έσοδα.

Ειδικότερα, σκληρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, κάνοντας λόγο για «υποταγή» στους πιστωτές.

«Την ευθύνη της υποταγής την έχει η κυβέρνηση... Υπάρχει υπερφορολόγηση που ξεπερνά τα όρια της οικονομικής φαντασίας, τιμωρείται ο νοικοκύρης για άλλη μια φορά και καλείται να γίνει ασυνεπής», σημείωσε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε πως «οι κ. Σόιμπλε και Μοσκοβισί πήραν ό,τι ήθελαν».

«Μείωσαν και τα πρόστιμα της φοροδιαφυγής, τον άλλο μπορεί να τον συμφέρει πλέον να φοροδιαφύγει», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

«Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε μαζί με τη δημόσια περιούσια εκχωρήθηκε και η ιδιωτική ακίνητη περιούσια του ελληνικού λαού μέσω του νέου ΕΝΦΙΑ», τόνισε, επίσης στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.

«Τα μέτρα που επιβάλλονται είναι συντριπτικά και επιβάλλουν οιονεί δουλοπαροικία» πρόσθεσε ο κ. Παραδιάς. «Επιβαρύνονται αλλά δεν μπορούν να πουλήσουν γιατί κανείς δεν αγοράζει», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

«Δεν θα εισπράξει τα αναμενόμενα η κυβέρνηση γιατί μειώνεται η κατανάλωση», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Γιώργος Ασμάτογλου. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, με την αύξηση του ΕΦΚ η αμόλυβδη θα φτάσει τα 1,80 ευρώ με τις σημερινές πετρελαίου, ενώ αν αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου η αμόλυβδη θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

«Δεν είναι σωστός ο φόρος, αλλά δεν μπορούμε να πούμε "φορολογήστε κάτι άλλο", γιατί όλα τα άλλα έχουν φορολογηθεί...», παρατήρησε για τον φόρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρονικών τσιγάρων Δημήτρης Πετρόπουλος. «Παρόμοιος φόρος στο άτμισμα έχει επιβληθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης» εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος.

«Υπάρχει ένα θέμα με την αύξηση του ΦΠΑ», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος και ζήτησε από την Πολιτεία αντισταθμιστικά οφέλη για τους φόρους που καταβάλλουν οι νησιώτες.