Skip to main content

Κορκολής: Παρεμβάσεις 1 δισ. ευρώ για μικρά και μεσαία έργα υποδομών

Οι φορείς από τους οποίους θα υποδέχεται προτάσεις το Ταμείο είναι οι τράπεζες. Ένας δήμος, ιδιώτης ή ΣΔΙΤ μπορεί να απευθυνθεί στην τράπεζα», τόνισε.

Μέσα στο φετινό καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τις πρώτες προτάσεις προς χρηματοδότηση το Ταμείο Υποδομών, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τους δημόσιους χώρους, με διαχειρίστρια την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), το ύψος του οποίου - μαζί με τη τη συνεισφορά των τραπεζών - εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, όπως γνωστοποίησε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής.

Μιλώντας από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κ.Μακεδονίας, ο ίδιος επισήμανε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που δίνει άδεια με καλούς όρους για μικρά και μεσαία έργα υποδομών, με αντικείμενο την ενεργειακή εξοικονόμηση, την παραγωγή ενέργειας κυρίως από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) και τις παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης κι ανάπλασης, με στόχο την οργάνωση περιοχών επιχειρηματικής δραστηριότητας είτε αυτές αφορούν σε βιομηχανικά επιχειρηματικα πάρκα είτε σε ζώνες καινοτομίας. "Οι φορείς από τους οποίους θα υποδέχεται προτάσεις το Ταμείο είναι προφανώς οι τράπεζες. ΄Ενας δήμος λοιπόν ή ιδιώτης ή ΣΔΙΤ μπορεί να απευθυνθεί στην τράπεζα, που με τη σειρά της θα ενεργοποιήσει το ταμείο", υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα "Φιλόδημος", σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος, που μπροεί να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ - η αρχική δέσμευση, όπως είπε, θα γίνει τις επόμενες μέρες κι αφορά μισό δισ.- είναι αυτό που θα χρηματοδοτήσει τους ενδιαφερόμενους δήμους για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει το ΕΣΠΑ στους τομείς της αποχέτευσης και της ύδρευσης, του τομέα των κτηρίων των δήμων και της αγροτικής οδοποιίας. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα δημοσιευτούν και οι πρώτες προσκλήσεις, που θα αφορούν το κομμάτι της ύδρευσης και αποχέτευσης. "Οι δήμοι μόνο κατ΄ όνομα δανειοδοτούνται από αυτό το πρόγραμμα, καθώς την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων αναλαμβάνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων", εξήγησε.

Προσκλήσεις για οpen malls και θαλάσσια μέτωπα ενόψει

Ο κ.Κορκολής, διευκρίνισε, ακόμη, ότι σύντομα επίκεινται άλλες δύο προσκλήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, εκ των οποίων η μία αφορά τα ανοιχτά εμπορικά κέντρα των πόλεων (στο πλαίσιο κοινών προτάσεων δήμων και εμπορικών συλλόγων ή επιμελητηρίων) και η δεύτερη τη διαμόρφωση μετώπων, πόλεων που εφάπτονται με το υγρό στοιχείο είτε αυτό είναι θάλασσα είτε λίμνη. "Τον επόμενο μήνα με δύο μήνες θα έχουμε τις πρώτες προσκλήσεις στον αέρα", ανακοίνωσε.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ