Skip to main content

Κοστέλο: Αυστηρή εποπτεία, το καθεστώς θα ανανεώνεται ανά εξάμηνο

Δεν χρειάζονται επιπλέον μεταρρυθμίσεις, αλλά να εφαρμοστεί ό,τι συμφωνήθηκε μέχρι τώρα, είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα αναγνώρισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και να τεθεί η χώρα υπό ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος. Το καθεστώς θα ανανεώνεται κάθε 6 μήνες, ανάλογα με την πρόοδο, διευκρίνισε.

«Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η νομοθέτηση είναι το πρώτο στάδιο και στη συνέχεια χρειάζεται η εφαρμογή. Πριν γίνει αυτό, η πραγματική οικονομία δεν θα δει τα οφέλη. Γι’ αυτό χρειάζεται συνέχεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Κοστέλο στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr. Όπως είπε, δεν χρειάζονται επιπλέον μεταρρυθμίσεις, αλλά να εφαρμοστεί ό,τι συμφωνήθηκε μέχρι τώρα.

Αν γίνει αυτό, όπως είπε, μετά το 2022 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να πέσει στο 2%, γεγονός που θα παράσχει ακόμη περισσότερο δημοσιονομικό χώρο.

Όπως είπε η Επιτροπή εισηγείται ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα, καθώς η επιτυχία ή αποτυχία ορισμένων μεταρρυθμίσεων θα κριθεί τα πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα.

Όσον αφορά στη ελάφρυνση χρέους, σημείωσε πως πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, που μπορεί να βοηθήσει στα spreads.