Skip to main content

Ρύθμιση του χρέους υπό όρους, το μήνυμα των Θεσμών στην Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς βλέπει στις αρχές του 2016 την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στις αρχές του 2016 βλέπει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντεκλάν Κοστέλο.

Από το βήμα επιχειρηματικού συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Κοστέλο υπογράμμισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των «μεγάλων μεταρρυθμίσεων», όπως οι αλλαγές στις συντάξεις και τη φορολόγηση, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κομισιόν πιθανώς, να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά τα θετικά στοιχεία του γ’ τριμήνου.

Ο ίδιος προανήγγειλε νέα ρύθμιση χρέους υπό όρους, ενώ έβαλε φρένο στα σενάρια για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών λέγοντας πως αυτή δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Προφανώς και θα υπάρχουν συνθήκες για τη νέα ελάφρυνση του χρέους. Να εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα και να είναι σαφής ως προς τις μακροπρόθεσμες πολιτικές», τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι έχουν ήδη γίνει πάρα πολλές υποχωρήσεις, αλλά με μία επιπλέον προσπάθεια, ίσως κάποια παράταση αποπληρωμής χρεών, ίσως να καταφέρουμε κάτι καλύτερο.

Ανέφερε, πάντως, ότι πρέπει να εξεταστεί η δομή του χρέους, καθώς υπάρχει μεγάλη απαίτηση αποπληρωμής το 2022. Θα πρέπει οι αποπληρωμές να είναι προσιτές σε ετήσια βάση. Θα πρέπει να δούμε και πώς μπορούν να ενσωματωθούν και οι αναπάντεχες εξελίξεις, σημείωσε ο κ. Κοστέλο. «Είναι κρίσιμο να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα».

Ο ίδιος είπε πως μπορούν να περιοριστούν ταχύτερα τα capital controls αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνοδευτεί και με μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Εξάλλου, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ότι αναμενόταν, με αποτέλεσμα για φέτος να εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ του 0% η μεταβολή του ΑΕΠ και δεν είναι απαραίτητο να είναι αρνητική το 2016.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να γίνουν, σε παρουσίασή του αναφέρεται ότι στο δεύτερο σετ προαπαιτούμενων μέτρων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η δημιουργία της Task Force για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το νέο μισθολόγιο και τα εργασιακά. Ο κ. Κοστέλο ανέφερε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα λόγω των εκλογών, αλλά τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση θα επανέλθουμε αρχές Ιανουαρίου, επισήμανε ο ίδιος. Και πρόσθεσε πώς αν ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος. Μάλιστα, σημείωσε πώς «δεν είναι το ζήτημα αν θα υπάρξει» ρύθμιση χρέους, αλλά «το πώς και με ποιους όρους».

Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία των Θεσμών, γιατί, όπως είπε, « βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις να καθυστερούν για ασήμαντους λόγους και άχρηστα εμπόδια», επισημαίνοντας ότι «είναι μείζον πρόβλημα όταν σταματάνε οι αποκρατικοποιήσεις».