Skip to main content

Κοστέλο: Θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους

O Ντέκλαν Κοστέλο υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιμείνει και μετά τη λήξη του προγράμματος στις μεταρρυθμίσεις.

Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν καλό παρελθόν στο να υλοποιούν αυτά για τα οποία δεσμεύονται οπότε αναμένεται να προχωρήσουν στην έγκριση μέτρων τα οποία θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Αυτά υποστήριξε πριν από λίγο από το βήμα του 3ου οικονομικού forum των Δελφών ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όταν μιλάμε για βιωσιμότητα του χρέους, δεν πρέπει να περιορίζουμε τη συζήτηση μόνο στα μέτρα διευθέτησης αλλά και για τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.

«Καλούμαστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πακέτο η οποία θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στις αγορές αλλά και τα σωστά κίνητρα στην Ελλάδα ώστε να εμμείνει σε σωστές δημοσιονομικές πολιτικές. Δεν θέλουμε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις ή λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων αλλά την εφαρμογή των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί» τόνισε ο κ. Κοστέλο.

Έτσι, υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιμείνει και μετά τη λήξη του προγράμματος στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στα μέτρα αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Κοστέλο αναφέρθηκε και στην λεγόμενη γαλλική πρόταση: «Σε συνεργασία με τον ESM εκπονούμε πρόταση για τον μηχανισμό σύνδεσης των μέτρων διευθέτησης του χρέους με την ανάπτυξη. Είναι δίκαιο απέναντι στους ευρωπαίους φορολογούμενους να υπάρχει ικανοποιητική αλλά όχι υπερβολική διευκόλυνση χρέους» ανέφερε ο κ. Κοστέλο ενώ επιβεβαίωσε από το βήμα του Forum ότι επήλθε συμφωνία για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης στο EWG της Παρασκευής κάτι που σημαίνει ότι στα μέσα Μαρτίου θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ μετά την παροχή των σχετικών εγκρίσεων από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.