Skip to main content

Κοτζιάς: Γιατί ήταν ωφέλιμη η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας αλλά και τα θέματα που συζητήθηκαν στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Ωφέλιμη χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ερντογάν για τη χώρα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξερχόμενος από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η επίσκεψη αυτή έγινε γιατί πρέπει να κρατάμε πάντα τα κανάλια των συζητήσεων. Στην Κορέα που βρέθηκα μια εβδομάδα πριν, όταν τους ρώτησα "ποιο είναι το κύριο πρόβλημά σας;", δε μου απάντησαν "οι βαλλιστικοί πύραυλοι". Μου απάντησαν ότι "δεν έχουμε καθόλου κανάλια επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα κι αν συμβεί ένα ατύχημα ή λάθος, δε θα μπορέσουμε να μαζέψουμε τις συνέπειες". Έγινε επίσης για να δώσουμε επιτέλους μια ώθηση, ώστε να ξεκινήσουν πάλι και τα κοινά μεγάλα οικονομικά και μεταφορικά έργα που ετοιμάζουμε, η συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, η συνάντηση των δύο Κυβερνήσεων που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη σε τρεις μήνες από σήμερα, να δούμε ξανά πώς θα συνεργαστούν τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών. Κουβεντιάσαμε επίσης για το Κυπριακό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η Τουρκία είναι ένας γείτονάς μας με τον οποίο πρέπει να κουβεντιάζουμε.

Εξαπολύοντας τα βέλη του κατά της αντιπολίτευσης, τόνισε πως η αντιπολίτευση είχε πάρει απόφαση πριν ξεκινήσει η επίσκεψη να τη θεωρήσει αποτυχημένη και την κατηγόρησε πως έχει και μια νοοτροπία, την οποία ονομάζει νέο-απομονωτισμού και αδράνειας. «Δηλαδή, να καθόμαστε στο σπίτι μας. Αυτή μπορεί να είναι βολική νοοτροπία με το γείτονά σου στην πολυκατοικία αν δε θέλεις να του μιλάς. Στις διακρατικές σχέσεις δεν ισχύει», υπογράμμισε. 

 Αναφορικά με τα όσα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών επισήμανε ότι συζητήθηκαν δύο θέματα: «Είχαμε μία συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, όπου υπογραμμίσαμε την εκτίμηση που έχουμε διατυπώσει, ότι δηλαδή η αναγνώριση και η μετακίνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, δεν αποτελεί συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή. Υπογραμμίσαμε επίσης την ανάγκη να υπάρξει λύση των δύο κρατών, δηλαδή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ. Στη συνέχεια είχαμε μία συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, όπου υπογράμμισα την ανάγκη, πρώτον, στη Συρία να υπάρξουν έγκαιρα σχεδιασμοί για την ανοικοδόμησή της και για τη συμβολή ειδικών στη διαμόρφωση της νέας συνταγματικής τάξης. Για το Ιράκ, υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός στα δικαιώματα αυτονομίας που προβλέπει το σύνταγμα αυτής της χώρας, όπως προηγουμένως στηρίξαμε και την ενότητα του Ιράκ. Μιλήσαμε και για την ανάγκη να υπάρξει μία θετική ατζέντα και ένα νέο πνεύμα. Ανέπτυξα το πνεύμα -όπως το ονομάζουν οι ίδιοι οι Άραβες- της Ρόδου, ποιο είναι αυτό και γιατί συμβάλλει στην οικοδόμηση μίας νέας τάξης πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή μίας νέας τάξης ασφάλειας, ειρήνης, έτσι ακριβώς όπως είχε γίνει με τη συμφωνία και τη συνθήκη του Ελσίνκι».