Skip to main content

Κοτζιάς κατά Τουρκίας για Αφρίν: Υπό αμφισβήτηση η συνθήκη τη Λωζάνης

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών σε μεταναστευτικό και ασφάλεια ειδικά μετά τις αλλαγές στη Μέση Ανατολή.

Την ανάγκη να αντιμετωπίσουν από κοινού η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ τις γεωπολιτικές αλλαγές και προκλήσεις υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς στο εναρκτήριο μήνυμά του κατά ο οποίο ευχαρίστησε τους ομολόγους του και τους υπόλοιπους υπουργούς που συμμετέχουν στην 3η Υπουργική Συνάντηση των τεσσάρων χωρών.

Ο κ. Κοτζιάς αφιέρωσε μέρος της ομιλίας τους στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για την οποία όπως ανέφερε, μίλησαν χθες κατά το δείπνο εργασίας οι υπουργοί.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τον πόλεμο στη Συρία «μια ατελείωτη σύγκρουση» και έναν κατ' επίφαση εμφύλιο καθώς σε αυτόν εμπλέκονται άλλες δυνάμεις.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε «πως οι νέοι κανονισμοί και νόμοι της κυβέρνησης της Συρίας προκαλούν ανησυχία στην Ελλάδα γιατί δεν διασφαλίζουν τις ιδιοκτησίες 14 εκατ.Συρίων που έχουν μετακινηθεί γεγονός που σημαίνει ότι η επιστροφή εκατομμυρίων στις πάτριες εστίες τους θα είναι πιο δύσκολη από ότι θα ήταν χωρίς τη νομοθεσία αυτή».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν δίστασε να σχολιάσει και τη στάση της Τουρκίας στο Συριακό καθώς όπως υπογράμμισε η παρουσία της γείτονας χώρας στο Αφρίν θέτει υπό αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Η συνέχιση των εντάσεων στη Μ. Ανατολή κάνει επιτακτικό το καθήκον για συνεχή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων μας που ασχολούναι με τη μετανάστευση και την ασφάλεια στις διασυνοριακές περιοχές μας», τόνισε και συμπλήρωσε πως οι αρμόδιες διευθύνσεις των τεσσάρων κρατών για τη Μέση Ανατολή μπορούν να συναντιώνται ώστε να «βρίσκουμε τρόπο να αυξάνουμε την κοινή μας δράση».

Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε πως στο πλαίσιο της Συνόδου θα συζητηθούν ακόμα οι προοπτικες ανάπτυξης και συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών.

«Πέρσι είπαμε για νέους αγωγούς και ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Φέτος, έχουμε τον κ. Σπίρτζη ώστε να δούμε πώς θα αναπτύξουμε τη συνδεσιμότητα της περιοχής», τόνισε ο ΥΠΕΞ.

«Νομίζω ότι εμείς ως μικρά και μεσαία κράτη είναι απαραίτητο όχι μόνο να αναπτύξουμε τη συνδεσιμότητα αλλά και τη διασυνοριακή συνεργασία ώστε πρώτον να βοηθηθούν τα δύο κράτη που δεν είναι ακόμα μέλη της ΕΕ και δεύτερον να προετοιμάσουμε τη μελλοντική μας συνεργασία εντός ΕΕ» επισήμανε.

Μάλιστα πρόσθεσε πως η συνεργασία αυτή δεν πρέπει να περιοριστεί στα υπουργεία αλλά να επεκταθεί σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία με την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων αλλά και τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και συμποσίων για τη συνδεσιμότητα.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη χαρά του που η πρωτοβουλία της Ελλάδας για την τετραμερή Σύνοδο έγινε κοινός τόπος συνύπαρξης και ανταλλαγής γνωμών με ειλιρίνεια και ευθύτητα. Αφήνοντας αιχμές, ο ίδιος υπογράμμισε πως καλό θα ήταν και ένα άλλο κομμάτι της Ευρώπης που μιλάει περισσότερα γραφειοκρατικά να υιοθετήσει αυτόν τρόπο.