Skip to main content

Γκάζια Κοτζιά σε Νίμιτς για τις δηλώσεις περί «ταυτότητας»

Ο ΥΠΕΞ είπε πως σε συνομιλία με τον ειδικό διαμεσολαβητή του υπογράμμισε ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για την πολιτική των Αθηνών.

Τον εκνευρισμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις Νίμιτς αναφορικά με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της ταυτότητας ως μέρους της διαπραγμάτευσης.

Στην επίσημη, μάλιστα, ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών γίνεται φανερή η ενόχληση των Αθηνών, καθώς ο κ. Κοτζιάς δημοσιοποιεί τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, στη διάρκεια της οποίας του «υπογράμμισε με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Έλληνα ΥΠΕΞ:

«Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο. Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί» σημείωσε ο ίδιος. 

Ακόμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη δήλωση του Πατριάρχη για το Σκοπιανό. «Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση», τόνισε.