Skip to main content

Πρώτο βήμα για συμβιβαστική λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις

Η Ελλάδα θέλει να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά «αυτό μπορεί να γίνει πολύ απλά με το να βρούμε μία συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Από την πλευρά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε: «Θα δουλέψουμε για να γίνουμε ένας καλύτερος γείτονας. Δεν έχουμε αλυτρωτικές διαθέσεις» ενώ συμπλήρωσε: «Έχω μελετήσει πολύ καλά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θέλω να τα συνεχίσουμε».

Η συνάντηση των δύο υπουργών ξεπέρασε τις δύο ώρες και χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως μια πολύ καλή αρχή, μέσα σε καλή ατμόσφαιρα και με καλή διάθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-πΓΔΜ και την πορεία επίλυσης του προβλήματος με το όνομα.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, επισήμανε ότι «η Ελλάδα θέλει όλη η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων να γίνει μέρος -όπως εκείνοι το επιθυμούν, όχι γιατί το θέλουμε εμείς- του ευρωατλαντικού συστήματος».

«Το θέμα είναι πόσο πολύ το επιθυμούν αυτές οι χώρες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Γιατί δεν μπορούν να απαιτούν να το επιθυμούμε εμείς περισσότερο από τις ίδιες. Να μας καλούν λοιπόν να κάνουμε πίσω στις απόψεις μας, αλλά εκείνες να μη κάνουν πίσω για κάτι που υποτίθεται ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο από εμάς ... Εμείς ενδιαφερόμαστε, αλλά πιστεύουμε ότι ενδιαφέρονται και αυτές οι χώρες. Όταν λοιπόν ενδιαφερόμαστε και οι δύο πλευρές, πρέπει να βρούμε το δρόμο της συνεννόησης και των συμβιβασμών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος -εφόσον κι εκείνη το επιθυμεί βέβαια- και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά «αυτό μπορεί να γίνει πολύ απλά με το να βρούμε μία συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό και αμέσως μετά να πάμε στον ΟΗΕ να υπογράψουμε τη νέα μας συμφωνία, να πάμε στις Βρυξέλλες και να το ανακοινώσουμε στους διεθνείς οργανισμούς που βρίσκονται εκεί».

Παράλληλα δεσμεύθηκε τόσο προσωπικά όσο και ως ελληνική κυβέρνηση ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια «να βρεθεί ένας δρόμος ορθού, επωφελούς και για τις δύο πλευρές συμβιβασμού».

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγόνος ότι «σήμερα ξαναπιάσαμε το νήμα με τον Νίκολα» και έκανε γνωστό ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί πιο σχεδιασμένα, όπως είπε, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στα Σκόπια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, ο διάλογος και η δημοκρατική διάθεση που έχουμε και οι δύο πλευρές είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα βρούμε λύση.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως από τη σημερινή συζήτηση δεν λύθηκε κανένα ζήτημα όσον αφορά αυτό το θέμα, «αλλά η καλή ατμόσφαιρα είναι θετική και άρα έχουμε τα καλύτερα δυνατά πλαίσια για να κουβεντιάσουμε το δύσκολο αυτό ζήτημα». «Και για αυτή την καλή ατμόσφαιρα και την καλή διάθεση ευχαριστώ και πάλι τον Νίκολα, αν και ξέρετε ότι η καλή διάθεση δεν αρκεί, είναι όμως μια καλή προϋπόθεση για να λυθεί ένα πρόβλημα».