Skip to main content

Κούλογλου σε ευρωβουλευτές: Ξανασταυρώνετε τον Χριστό στο προσφυγικό

Ενω μιλάτε στο όνομα του Ιησού Χριστού, αυτά τα οποία λέτε εναντιώνονται πλήρως στις αξίες που πρεσβεύει ο Χριστιανισμός, τόνισε ο ευρωβουλευτής.

«Μιλάτε στο όνομα του Ιησού Χριστού, που σταυρώθηκε χθες, αλλά αυτά τα οποία λέτε είναι ακριβώς τα αντίθετα από τις αξίες για τις οποίες θυσιάστηκε», τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου προς τον Γάλλο ευρωβουλευτή, πρώην μέλος του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν, Εμρίκ Σοπρά, και τον συντηρητικό Πολωνό ευρωβουλευτή Ζντίσλαβ Κρασναντέμσκι, μιλώντας σε εκπομπή της πολωνικής τηλεόρασης TVP.

Η συζήτηση, που είχε ως θέμα τις ευρωπαϊκές αξίες και εάν αυτές σήμερα διατηρούνται ζωντανές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γρήγορα στράφηκε στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς μια σειρά χώρες, μεταξύ τους και η Πολωνία, αρνούνται να δεχθούν έστω και έναν πρόσφυγα, με αποτέλεσμα εκείνοι να μένουν εγκλωβισμένοι στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Οι δυο συντηρητικοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι δεν θέλουν τους πρόσφυγες στην Ευρώπη καθώς κάτι τέτοιο «θα αλλοίωνε τα χαρακτηριστικά και τις αξίες της, οι οποίες πηγάζουν από την αρχαία Ελλάδα, την Ρώμη, τον Διαφωτισμό και τον Χριστιανισμό». Ο ευρωβουλευτής Κρασναντέμσκι που δήλωσε ανήσυχος για την αποδυνάμωση της χριστιανικής πίστης στην δυτική Ευρώπη, υποστήριξε ότι η υποδοχή των προσφύγων ...«θα ήταν η καταστροφή μας».

Στην πολύ «θερμή» συζήτηση που επακολούθησε, ο Σ. Κούλογλου τόνισε προς τους δυο ευρωβουλευτές ότι η Δύση ευθύνεται για το χάος στην Μέση Ανατολή, καθώς η εισβολή στο Ιράκ γέννησε το Ισλαμικό Κράτος, από το οποίο προσπαθούν να γλιτώσουν οι πρόσφυγες, ενώ οι βομβαρδισμοί και οι επεμβάσεις στην Λιβύη και στην Συρία πολλαπλασίασαν τις προσφυγικές ροές. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη η Δύση να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες για τις πράξεις της. Θύμισε επίσης ότι η Πολωνία ήταν μεταξύ των κρατών που είχαν υποστηρίξει την εισβολή στο Ιράκ, η οποία κόστισε την ζωή σε ένα εκατομμύριο Ιρακινούς. «Η εισβολή ήταν σωστή, οι Ιρακινοί σκοτώνονται μεταξύ τους», απάντησε ο Πολωνός ευρωβουλευτής.

Μαζί του συμφώνησε και Γάλλος ευρωβουλευτής Σοπρά, που δήλωσε ότι δεν θέλει «πρόσφυγες από την Αφρική στην Ευρώπη γιατί θα αντικαταστήσουν τον ευρωπαϊκό πληθυσμό», ενώ τους χαρακτήρισε «υποανάπτυκτους που δεν έχουν καμία σχέση με τις δημοκρατικές μας αξίες». Όσο για τους οικονομικούς μετανάστες, αρνήθηκε τις ευθύνες του δυτικού κόσμου για την καταλήστευση της Αφρικής, για την οποία μάλιστα υποστήριξε ότι η αποικιοκρατία είχε «και τα καλά της»!

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, τους απάντησε τότε πως ενώ μιλούν «στο όνομα του Ιησού Χριστού, αυτά τα οποία λέτε εναντιώνονται πλήρως στις αξίες που πρεσβεύει ο Χριστιανισμός. Πιστεύετε ότι ο Ιησούς Χριστός θα έλεγε αυτά που λέτε εσείς; Πιστεύετε ότι θα έλεγε να αδιαφορούμε για τον διπλανό μας και να τον αφήσουμε να πεθάνει; Όχι. Έλεγε να αγαπάμε τον διπλανό μας».

Απαντώντας, μάλιστα, στον Πολωνό ευρωβουλευτή, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως το να πάρει στο έδαφός της η Πολωνία 10.000 πρόσφυγες όχι μόνο δεν θα αλλοίωνε την χώρα αλλά θα ανακούφιζε και τους ευρωπαίους εταίρους της στον νότο. «Οι νέοι άνθρωποι που έρχονται είναι εμπλουτισμός για την Ευρώπη, που γερνάει. Εξάλλου ο πολιτισμός της είναι ισχυρός και μπορεί να τους αφομοιώσει. Μην τους φοβάστε τόσο!», είπε ο ευρωβουλευτής και σημείωσε, κλείνοντας την εκπομπή, ότι «την περίοδο του πραξικοπήματος στην Πολωνία είχα υποστηρίξει ένθερμα τους Πολωνούς. Ελπίζω να μην το μετανιώσω».