Skip to main content

Κουμουτσάκος από ΗΠΑ: Απρόβλεπτος και αβέβαιος σύμμαχος η Τουρκία

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ανέλυσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα ως έναν βασικό εταίρο και σύμμαχο των ΗΠΑ.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αποκτούν πραγματικά στρατηγικό χαρακτήρα και έχουν πλέον βάθος, κάτι που θα φανεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον, είναι το συμπέρασμα του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου μετά τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, κατά τις οποίες διαπίστωσε ότι «πολλές από τις ανησυχίες μας, ένα πολύ μεγάλο μέρος από την ανάλυση μας, συμπίπτει με αυτή των συνομιλητών μας στην Ουάσινγκτον».

Μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Kapa Research σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην Ουάσινγκτον, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα ως έναν βασικό εταίρο και σύμμαχο των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, είμαστε οι μόνες τρεις δυτικού τύπου δημοκρατίες σε μια ταραγμένη περιοχή. Μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και να εργαστούμε με άλλους εταίρους όπως είναι η Αίγυπτος».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα της τρέχουσας γεωπολιτικής επικαιρότητας. Από αμερικανικής πλευράς, το «παρών» έδωσαν ο Γουές Μίτσελ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, μαζί με τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν, και την επικεφαλής, «desk officer», του γραφείου Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν προβληματισμένες για την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης εκ μέρους της Άγκυρας, αλλά και τον ευρύτερα αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία.

«Τόνισα ότι η Ελλάδα επιθυμεί η Τουρκία να παραμείνει αγκυροβολημένη στην Δύση. Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισα ότι και η Δύση και η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ πρέπει να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να συνεχιστεί ως αυτή που τον τελευταίο καιρό είναι μέσω μιας συνεχούς παραβατικότητας και προκλητικότητας. Η Τουρκία δυστυχώς εξελίσσεται σε έναν απρόβλεπτο γείτονα, σε έναν αβέβαιο σύμμαχο, και τελικά, όπως είδαμε στην κυπριακή ΑΟΖ, σε εμπόδιο για την υλοποίηση της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος έθεσε και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς την απαγγελία κατηγοριών στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμερίζονται την ανάγκη ότι αυτή η κατάσταση ιδιότυπης ομηρίας πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, διότι όσο παραμένει, δηλητηριάζει αρνητικά τις ευρωτουρκικές και βεβαίως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.