Skip to main content

«Κουρασμένος ο Γιώργος, ενοχλημένοι οι βουλευτές»

Το συμπέρασμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνηση.
Του Σπύρου Νάννου

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή, ιδιαίτερα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν μπορούν να είναι τυχαία, καθώς οι γκρίνιες και οι μουρμούρες έχουν την τιμητική τους, κάτι που βεβαίως περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση γίνονται πλέον ανοιχτά, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να έχει περάσει στην αντεπίθεση, απαντώντας στην αδιαλλαξία που επέδειξαν πολλοί υπουργοί τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως αρκετοί βουλευτές λένε στους διαδρόμους της Βουλής πως ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει να είναι κουρασμένος (όπως τον είδαν στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την συνάντηση που είχαν μαζί του) και πως είναι πλέον η σειρά τους να βγουν από την πολιτική ναφθαλίνη.

Πιο συγκεκριμένα, το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι καθόλου καλό και αυτό φαίνεται πλέον περίτρανα στις ομιλίες των βουλευτών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, καθώς οι περισσότεροι ασκούν σκληρή κριτική και μάλιστα ανοιχτά στις κυβερνητικές πολιτικές, βάζοντας μάλιστα και όρια!

Ειδικότερα, αυτό που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου, ιδιαίτερα, είναι οι κόκκινες γραμμές που βάζουν οι βουλευτές, όταν σήμερα λένε πως δίνουν με τον προϋπολογισμό μια τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση.

Με αυτήν την λογική είναι σίγουρο πως στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται, οι βουλευτές δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν, όχι μόνο στα λόγια (όπως κάνουν οι περισσότεροι) αλλά και στην πράξη, καταψηφίζοντας σχέδια νόμου της κυβέρνησης.

Είναι ιδιαίτερο εξάλλου το γεγονός πως ο φόβος είναι μεγάλος στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση ορισμένων και «δακτυλοδεικτούμενων» βουλευτών και ήδη υπάρχει σκέψη να προσεγγιστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να διαγνωστούν καλύτερα οι προθέσεις τους.

Όλοι εξάλλου γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν 156 βουλευτές, αφού έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πως σε κρίσιμες ψηφοφορίες υπάρχουν «θύματα». Πάντως, η σκληρή γραμμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραμένει σε ό,τι αφορά τις διαφοροποιήσεις στην κάλπη και μάλιστα όπως αφήνεται να διαρρέεται, εφόσον κάποιος ακολουθήσει τον «άλλο δρόμο», τότε αυτομάτως θα τεθεί στο περιθώριο και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συνέβη με τον Βαγγέλη Παπαχρήστο.