Skip to main content

Κουρουμπλής: Μέχρι το τέλος του 2017 η ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΛΘ

O υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε ότι ο φάκελος της αγοραπωλησίας θα εξεταστεί από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η διαδικασία πώλησης του 67% της ΟΛΘ Α.Ε. θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 και το μάνατζμεντ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα έχει περάσει στην κοινοπραξία DIEP- Terminal Link- Belterra, δήλωσε στη Voria.gr o υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

«Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση που να σπρώξει την ολοκλήρωση της μεταβίβασης για την άνοιξη του 2018. Όλες οι πλευρές εργάζονται για να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες εντός του 2017, το Υπουργείο, το ΤΑΙΠΕΔ και η Κοινοπραξία. Όσο για το θέμα του ελέγχου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο φάκελος της αγοραπωλησίας θα ελεγχθεί από την Ελληνική Αρχή», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 82ης ΔΕΘ.

Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι έχουν διευθετηθεί ουσιαστικά τα θέματα που αφορούν τους εργαζομένους, ενώ πρόσθεσε ότι η ανάληψη της διοίκησης του ΟΛΘ από ιδιωτικό μάνατζμεντ, όπως έχει επισημανθεί από μελέτη του ΙΟΒΕ, εκτιμάται ότι θα προσθέσει στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας 1- 1,3 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, σε καθαρή παρούσα αξία.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ΟΛΘ Α.Ε. είναι κάτι που ενδιαφέρει και το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θέλει, όπως πληροφορείται η Voria.gr, να εγγράψει στα έσοδα του 2017 και τα 231,9 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από την πώληση του 67% των μετοχών της Εταιρείας.

Ο υπουργός επανήλθε στο θέμα της νυκτερινής βάρδιας των τελωνειακών υπαλλήλων στην ‘Πύλη 16’ του ΟΛΘ και είπε ότι το πρόβλημα βαίνει προς επίλυση, ότι είναι ζήτημα ημερών η επίλυσή του.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση των άλλων περιφερειακών λιμανιών με νομική μορφή Α.Ε. και είπε ότι αυτή θα γίνει μέσω στοχευμένων παραχωρήσεων. Σε τούτη τη φάση το Υπουργείο μελετά το business plan που έχει εκπονηθεί για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης με σκοπό να προχωρήσει στη γρήγορη λήψη αποφάσεων.