Skip to main content

Κουτσούμπας από ΔΕΘ: Με σφαγή των εργαζόμενων το Grinvest του Τσίπρα

Τσακώνονται για το ποιος θα φέρει και θα σταθεροποιήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά είναι ομοϊδεάτες, είπε για Τσίπρα-Μητσοτάκη ο γγ του ΚΚΕ.

Το μέλλον που ο Αλέξης Τσίπρας επιφυλάσσει στους εργαζόμενους ειναι η διαιώνιση της πολιτικής των μνημονίων, ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την εισηγητική του ομιλία στη συνέντευξη Τύπου για την 82η ΔΕΘ.

"Το λεγόμενο Grinvest του κ. Τσίπρα, θα έρθει με τη σφαγή των εργαζομένων, με τη φθηνή εργατική δύναμη, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την αφαίμαξη του λαού και τις φοροελαφρύνσεις στο μεγαλο κεφάλαιο", πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Επίθεση εξαπέλυσε και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, τσακώνεται μπροστά στα κανάλια με τον κ. Τσίπρα αλλά είναι ομοϊδεάτες. "Τσακώνονται για το ποιος θα φέρει και θα σταθεροποιήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη", τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος δήλωσε ότι ο φυσικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε: "Ο κ. Κυρίτσης έχει χάσει επεισόδια. Είμαστε η μέρα με τη νύχτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό οπορτουνιστικό και τυχοδιωκτικό κόμμα μετατράπηκε σε ένα κλασικό, αστικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, παίρνοντας τα χειρότερα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ".

Σε σχετική ερώτηση για τις επιμέρους διαφορές των κομμάτων, ανέφερε ότι σε κεντρικά ζητήματα, όπως η ελευθερία της αγοράς, η καπιταλιστική ανάπτυξη, στο ζήτημα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όλα τα κόμματα της Βουλής βρίσκονται στην ίδια πλευρά

Για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, ο γγ του ΚΚΕ τόνισε: "Έχουν θράσος οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. υπουργός θα πρέπει να απαντήσει γιατί έδωσε τα πιστοποιητικά ενώ αυτό το σαπάκι ήταν γεμάτο μαζούτ, να απαντήσει γιατί ανανέωνε συνέχεια την άδεια του. Πρέπει να απαιτούμε να αποδίδονται οι ευθύνες. Αυτο που έγινε στη Σαλαμίνα είναι έγκλημα και οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες"

Σε ερώτηση της Voria.gr σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι δεν εκτιμά ότι ο κύκλος αυτός θα κλείσει σύντομα.

"Κάποιοι κλάδοι θα βγουν γρηγορότερα, άλλοι θα συνεχίσουν να έχουν κρίση. Όλα αυτά που έφερε στους εργαζόμενους η καπιταλιστική κρίση θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Αυτά θα διορθωθούν πρακτικά αν καταργηθούν οι 800 αντιλαϊκοί νόμοι, αν αυξηθούν μισθοί και συντάξεις, αν επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας".

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε οτι η καπιταλιστική κρίση για τις επιχειρήσεις θα σταματήσει αν μεγαλώσει η κερδοφορία τους. "Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με το συμφέρον του λαού, δεν λύνονται έτσι το πρόβλημα της ανεργίας".

Μάλιστα, όπως προέβλεψε, λόγω των αντιθέσεων μέσα στην κρίση, δεν αποκλείεται η βύθιση της ελληνικής οικονομίας και η χειροτέρευση των πραγμάτων.

Σε σχέση με την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι αυτή από μόνη της "δε λέει τίποτα". Και συνέχισε: "Αν είναι ενταγμένη στη λογική ενός καπιταλιστικού κράτους και στις επιταγές των μνημονίων, αυτό είναι δώρον άδωρον για τον λαό. Έχει προηγηθεί η κρατικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα. Με μειώσεις μισθών, εργασιακές σχέσεις απαράδεκτες, με στόλο γερασμένο. Αύριο ο λαός της Θεσσαλονίκης θα πληρώνει ακριβά εισιτήρια με χειρότερες παροχές". Όπως τόνισε, δεν είναι λύση αυτή.

"Πρέπει να δούμε έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης", συμπλήρωσε.

Για την Eldorado Gold ανέφερε: "Εμείς αντιμετωπίζουμε κάθε επένδυση με τα εξής κριτήρια: μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μέτρα υγειονομικά και ασφάλειας, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Όλα αυτά, με καπιταλιστική ανάπτυξη δεν γίνονται. Η επιχείρηση αυτή πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένη".

"Κανείς δεν λέει οι εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους, ουτε να μολυνθεί το περιβάλλον", συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε οτι ο χρυσός είναι εξαιρετικά πολύτιμο μέταλλο, αναβαθμίζει τη θέση της χώρας και πρέπει να το αξιοποιεί αυτό ο λαός, όπως και την εξόρυξη ορυκτών μεταλλευμάτων. Ωστόσο, όπως είπε, αυτο πρέπει να γίνεται με τήρηση όλων των περιβαλλοντικών κριτηρίων. "Αυτά τα κριτήρια θα ικανοποιηθούν μόνο από μία εργατική λαϊκή εξουσία", πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τη διαμάχη εταιρείας-κυβέρνησης, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει, καθώς, όπως είπε, όλο αυτό είναι ένα κάλπικο παιχνίδι.

Σε ερώτηση για τη στάση που τήρησε το ΚΚΕ απέναντι στο σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε: "Το ζήτημα για εμάς είναι τα απαράδεκτα ρατσιστικά φαινόμενα απέναντι σε ανθρώπους που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Η διαφωνία μας αφορούσε την τεκνοθεσία, σε κατεύθυνση της επίλυσης ζητημάτων της σωστής διαπαιδαγώγησης του παιδιού".