Skip to main content

Κουτσούμπας: Η ελπίδα για τον λαό είναι στην οργάνωση της πάλης του

η κυβέρνηση διατήρησε στο ακέραιο όλους τους μνημονιακούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και επέκτεινε αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, είπε ο γγ του ΚΚΕ.

"Η επόμενη μέρα για τον λαό μπορεί να είναι ελπιδοφόρα. Και η ελπίδα για το λαό δεν περνά μέσα από τα αναπτυξιακά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που είναι μεταμφιεσμένα μνημόνια διαρκείας για να κερδίζουν οι λίγοι από την εκμετάλλευση των πολλών. Η ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης του για να επιβάλει μέτρα που θα ανακουφίζουν τον ίδιο και την οικογένειά του, θα βάζει τέρμα στον κατήφορο, θα φωτίζει την μόνη καθαρή διέξοδο για το λαό, με την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού" υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στην Σάμο.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση διατήρησε στο ακέραιο όλους τους μνημονιακούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και επέκτεινε αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, και ιδιωτικοποιήσεις που οι προηγούμενοι ανέβαλαν "γιατί είχε πάντα μπροστά ένα και μοναδικό στόχο: να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά για τον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, δηλαδή της εξασφάλισης των κερδών των λίγων ομίλων. Αυτός ο στόχος, σαν κόκκινη κλωστή, διαπερνά την προηγούμενη μνημονιακή περίοδο με την επόμενη, τη μεταμνημονιακή. Διαπερνά τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης με τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης".

Τόνισε, επίσης, ότι "ποτέ και πουθενά οι καπιταλιστές δεν μοιράζονται τα κέρδη τους με τους εργαζόμενους. Ποτέ και πουθενά τα κέρδη για τους καπιταλιστές δεν συμβιβάστηκαν με δικαιώματα για τους εργαζόμενους".

Χαρακτήρισε "νέα κοροϊδία" του ΣΥΡΙΖΑ το "μεταφορικό ισοδύναμο σαν δήθεν αντιστάθμισμα στην αύξηση του ΦΠΑ", αναφέροντας, ότι πρόκειται για έμμεση πλην σαφή επιδότηση των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Μίλησε για "άλλη μια παγίδα" που στήνει η κυβέρνηση στους κατοίκους των νησιών με την εξάμηνη αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ μόνο για τα νησιά που έχουν χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες, σημειώνοντας καταρχήν ότι «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τα άλλα κόμματα που έχουν ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο έχουν δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ για την αύξηση του ΦΠΑ στο Αιγαίο και υποκρίνονται γιατί φοβούνται την αγανάκτηση των νησιωτών».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δέχθηκε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ως το τέλος του χρόνου, αλλά και δεσμεύτηκε να βρει ισοδύναμα μέτρα στο ενδιάμεσο, επισημαίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη "από τη μια αποδεικνύει το πόσο ψεύτικο είναι το μεταμνημονιακό παραμύθι της κυβέρνησης. Απ' την άλλη δείχνει τα βαθύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια και παζάρια που τα πληρώνουν οι λαοί. Γιατί η στάση της Γερμανίας στο χτεσινό Eurogroup δεν μπορεί να είναι τυχαία κι άσχετη από την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την κυβέρνηση Τραμπ στο ζήτημα των Νατοϊκών δαπανών και στη σχετική αντιπαράθεση στη Σύνοδο ΝΑΤΟ ανάμεσα σε ΗΠΑ - Γερμανία".

Επέρριψε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη στην κυβέρνηση γιατί συνέδεσε την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ με το προσφυγικό, και χαρακτήρισε απαράδεκτη την λογική του οικονομικού αντισταθμίσματος με την αποδοχή των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που μετατραπεί τα νησιά σε μόνιμο χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Χαρακτήρισε δίκαιο αίτημα τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, προσθέτοντας "και για να ανακουφιστεί ο λαός και ειδικά οι νησιώτες πρέπει να καταργηθεί συνολικά ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και ο ΕΝΦΙΑ. Να υπάρξει αφορολόγητο με ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί για την εργατική - λαϊκή οικογένεια".

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αντιπάλεψε την δημιουργία hot spot στα νησιά και έθεσε ως επείγον ζήτημα τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη μεταφορά τους με ευθύνη της κυβέρνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα με κατεύθυνση τη χώρα προορισμού τους.

Εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του ΚΚΕ μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, τονίζοντας ότι αυτές "οι επικίνδυνες αποφάσεις συνοψίζονται: σε περισσότερες και χειρότερες 'Μόριες.

"Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι προκλητική και εχθρική για τα συμφέροντα τόσο του ελληνικού λαού όσο και των προσφύγων και μεταναστών. Για ακόμη μία φορά, ψήφισε όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της Συνόδου, μεταξύ αυτών και την πιο αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Επανέλαβε ότι η γεωστρατηγική αναβάθμιση η οποία είναι η νέα στρατηγική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την οποία συμπλέουν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, δεν αφορά την αναβάθμιση των συμφερόντων και του δίκιου των λαών, αλλά τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της Ελλάδας και κατά συνέπεια την αναβάθμιση όλων των κινδύνων και μεγαλύτερων εμπλοκών σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και συγκρούσεις.

Αναφέρθηκε στον ρόλο σημαιοφόρου της πολιτικής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή που επιδιώκει να αναλάβει η κυβέρνηση εντάσσοντας στην εξυπηρέτηση της επιδίωξης αυτής την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, "με την σφραγίδα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ" με ταυτόχρονη παραπομπή κρίσιμων ζητημάτων, όπως οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ στο αβέβαιο μέλλον και με αποδοχή ανιστόρητων θέσεων "περί "Μακεδονικής εθνικότητας", "Μακεδονικής γλώσσας", που αποτελούν στηρίγματα του αλυτρωτισμού".

"Μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνησή του έχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας" είπε ο κ. Κουτσούμπας, επικρίνοντας την κυβέρνηση και για την καλλιέργεια επικίνδυνου εφησυχασμού στο λαό, σχετικά με την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας.

"Οι λαοί και στις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους.

Αντίθετα έχουν τον ίδιο εχθρό, τα μονοπώλια, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους. Μπορεί να τους ενώσει ο κοινός πόθος να ζήσουν καλύτερα με ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη.

Και όλοι ξέρουν πολύ καλά, ότι, αν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, έκαναν κουμάντο οι λαοί και όχι μια χούφτα παράσιτα -καπιταλιστές θα έβρισκαν τρόπους να λύσουν ειρηνικά τις όποιες διαφορές τους" υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.